Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Gabriela Crețu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, la Cel de-al 7-lea dialog anual cu factorii de decizie cu tema "Pânza albă – o oportunitate pentru Europa?"

În perioada 9-12 septembrie a.c., senatoarea Gabriela Crețu a participat la Cel de-al 7-lea dialog anual cu factorii de decizie cu tema "Pânza albă – o oportunitate pentru Europa?", organizată de către platforma Open European Dialogue. 
La reuniune au participat 72 de parlamentari din 27 de state membre UE, state candidate și potențial candidate, precum și reprezentanți ai German Marshall Fund, Stiftung Mercator, Robert Bosch Stiftung, Fundația King Baudouin, ai Centrului pentru Afaceri Internaționale din Barcelona, Institutului pentru Afaceri Internaționale din Roma, ai Fundației Elene pentru Politica Externă și Europeană din Atena și APROPOS – Advancing Process in Politics. 
Între o pandemie globală care a forțat societățile și economiile statelor în ape neexplorate și războiul în curs din Ucraina și implicațiile sale umanitare și geopolitice, factorii de decizie politică s-au confruntat cu provocări fără precedent, și-au asumat responsabilități enorme și au fost nevoiți să ia decizii dificile. 
În acest context, principalele subiecte abordate au fost: războiul din Ucraina și implicațiile sale pentru autonomia strategică europeană, relația Europei cu Rusia și potențiala apariție a unei noi ordini mondiale; efectele Covid-19 și consecințele pe termen lung asupra societăților noastre, inclusiv inegalitățile socio-economice exagerate și impactul răspunsurilor financiare privind pandemia, asupra actualelor modele și paradigme economice; tranziții critice, inclusiv progresul agendei de digitalizare și a drepturilor digitale și situația aprovizionării și securității energetice în contextul acțiunilor privind tranziția verde și schimbările climatice. 
"Europa se află în momentul în care orice alegere are consecințe fundamentale și pe termen lung. Ne putem salva sau ne putem distruge! Din acest motiv, formularea alternativelor și analiza posibilelor efecte ale fiecăreia este condiția fără de care deciziile riscă să fie iremediabil greșite. Prevenirea acestei situații a fost rațiunea dialogului deschis dintre participanți", a afirmat Gabriela Crețu la sfârșitul întâlnirii.



Go to top