Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a E.S. Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, l-a primit, marți, 8 iunie a.c., pe E.S. Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România.
În cadrul dialogului, președintele Comisiei pentru afaceri europene a exprimat aprecierea pentru nivelul relațiilor bilaterale dintre România și Republica Bulgaria, cele două țări împărtășind viziuni și obiective similare în cadrul formatelor de dialog european.
Senatorul Angel Tîlvăr a subliniat importanța continuării procesului de extindere a UE, pentru consolidarea unității și solidarității în jurul proiectului european.
În context, a punctat mesajul pozitiv pe care politica de extindere îl transmite statelor candidate, esențial pentru stimularea proceselor de reformă internă și consolidarea stabilității în regiune.
 De asemenea, a evidențiat contribuția cooperării bilaterale dintre state la o mai bună înțelegere a provocărilor regionale și la identificarea unor soluții viabile pentru progresul procesului de extindere a Uniunii Europene.
În continuare, demnitarul român a evidențiat necesitatea consolidării cooperării economice și sectoriale dintre cele două țări vecine, prin valorificarea proiectelor transfrontaliere și a contactelor interumane, România fiind al doilea partener comercial al Bulgariei, din rândul ţărilor UE.
Cele două părți au salutat lansarea oficială a Conferinței privind viitorul Europei la data de 9 mai 2021 și au exprimat dorința de a aduce contribuții de substanță la dezbaterile care vor avea loc pe teme de interes pentru cetățenii europeni. Totodată, și-au exprimat interesul pentru Strategia de reformare a Spațiului Schengen, lansată de Comisia Europeană cu câteva zile în urmă, prin care se solicită Consiliului luarea măsurilor necesare astfel încât România, Republica Bulgaria și Republica Croația să devină membre ale spațiului fără controale la frontierele statelor membre, în baza evaluărilor pozitive pe care cele trei țări le-au primit.



Go to top