Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Adrian Wiener, scrisoare deschisă adresată lui Liviu Dragnea: deblocați legea care limitează aditivarea alimentelor cu acizi trans industriali, altfel îngrijorarea față de ”legumle toxice” e o ipocrizie!

Domnule Președinte Liviu Dragnea,
 
 
          Mă numesc Adrian Wiener și sunt medic.
          În prezent am privilegiul de a reprezenta românii, la fel ca și dumneavoastră, fiind senator în Parlamentul României; nu întâmplător la Uniunea Salvați România.
 
          Am urmărit poziția dumneavoastră recentă privitoare la calitatea alimentelor pe care românii le consumă și îngrijorarea dumneavoastră pentru sănătatea lor. Atitudinea legitim adversarială față de produsele de slabă calitate sau care pot cauza probleme de sănătate populației este lăudabilă, dacă nu ar fi ipocrită.
          Astfel, vreau să vă aduc la cunoștință un fapt pe care cred că nu îl cunoașteți și pe care am speranța că nu il veți mai tolera, dat fiind, iată, unul dintre puținele lucruri pe care le avem în comun – grija față de sănătatea românilor.
 
          Prima lege pe care am inițiat-o în calitatea de parlamentar, în februarie 2017, se referea la limitarea aditivării alimentelor cu acizi trans industriali.
Acizii trans reprezintă cel mai toxic aditiv alimentar crescând, mai mult ca orice alt macronutrient, riscul de infarct sau accident vascular cerebral, fiind responsabili de 3500-5000 de decese anual doar în România.
Majoritatea țărilor din UE au eliminat acizii trans din alimente, ori prin legi similare ori prin negocieri dure ale unor guverne resopnsabile cu procesatorii. Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății își asumă ca prioritate absolută eliminarea acestor aditivi alimentari la nivelul întregii lumi până în 2024. Și Comisia Europeană pune la transparență o propunere de regulament care să interzică acizii trans în toată Uniunea.
          Legea propusă de mine trece în unanimitate de toate comisiile Senatului, are punct de vedere favorabil de la Ministerul Sănătății, este votată în unanimitate în plenul Senatului în octombrie 2017. Ajunge în Camera Deputaților în octombrie 2017 și primește aviz favorabil unanim în Comisia de Sănătate și în cea de Industrii, raportul final fiind la Comisia de Agricultură, condusă de deputatul PSD Alexandru Stănescu. Președintele Romalimenta (Federația Patronatelor din Industria Alimentară), Sorin Minea îi cere deputatului Stănescu să nu dea drumul legii pentru că ar afecta interesele financiare ale procesatorilor (în realitatea reformularea alimentelor și eliminarea acizilor tranși având costuri minore). Deputatul PSD Stănescu blochează în sertarul comisiei această lege de 18 luni.
          Astfel, se substituie întregului Senat, ignorând votul unanim al acestei Camere a Parlamentului; mai mult, se substituie și Camerei Deputaților căreia îi ignoră dreptul de a se pronunța, într-un fel sau altul, pe o inițiativă legislativă. Un om se substituie întregului parlament servind interesul financiar al unei industrii iresponsabile călcând în picioare dreptul românilor la ocrotirea sănătății. La ultimul control al Ministerului Agriculturii, din februarie 2019, 45% dintre producători aditivau copios lactatele cu acizi trans dând dovadă de o iresponsabilitate criminală față de români.
          Asta este realitatea ‘preocupării’ oamenilor din partidul dumneavoastră față de riscul nutrițional al românilor, în fapt cel mai mare risc la adresa sănătății publice din România; blocând, contrar interesului public, singurul demers semnificativ de minimă civilitate alimentară.
          Așadar, domnule președinte Dragnea, vă cer deschis să solicitați deblocarea legii de care vă vorbesc; vă cer să vă asumați, alături de mine și de ceilalți parlamentari care au semnat această inițiativă, cel mai important lucru pe care putem să îl facem acum pentru protejarea românilor față de riscul alimentar major la care sunt expuși.
 
Senator Adrian Wiener, circumscripția 2, Arad
 



Go to top