Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, cu Martin Dvořák, ministrul afacerilor europene al Republicii Cehe

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlățean, a avut o întrevedere, marți, 27 februarie a.c., cu Martin Dvořák, ministrul afacerilor europene al Republicii Cehe.
Senatorul Titus Corlățean a subliniat legăturile bilaterale puternice, favorizate de repere istorice comune, de opinii convergente și de evaluări similare, cu privire la cooperarea europeană, de securitate și regională actuală dintre cele două țări.
Demnitarul român a menționat că minoritatea cehă din România și comunitatea românească în creștere și bine integrată din Republica Cehă îmbogățesc semnificativ relațiile noastre bilaterale și creează legături speciale între oameni.
Părțile au arătat interesul reciproc pentru consolidarea și aprofundarea, în continuare, atât a dialogului politico-diplomatic bilateral, cât și a dimensiunii parlamentare a cooperării dintre România și Republica Cehă, la nivel european și euroatlantic, unde cele două state împărtășesc poziții similare pe un număr semnificativ de subiecte actuale.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat că România continuă să ofere sprijin constant și consistent Ucrainei. Totodată, a menționat necesitatea menținerii unei poziții omogene, comune și coordonate a partenerilor occidentali în sprijinul necesar a fi acordat, în continuare, Ucrainei, în confruntarea acesteia cu agresorul rus.
În acest context, senatorul Titus Corlățean a subliniat că România rămâne pe deplin angajată în sprijinirea Republicii Moldova, în special privind asigurarea sustenabilității procesului de aderare la UE și avansării concrete a procesului de negocieri, acordând în același timp o atenție deosebită regiunii Balcanilor de Vest.
Referitor la viitoarele alegeri europene, în cadrul convorbirilor, părțile au menționat similitudinea intereselor celor două țări cu privire la necesitatea păstrării unui pol puternic de forțe pro-europene în viitoarea arhitectură instituțională europeană, capabil să promoveze o agendă europeană comună, bazată pe atașamentul față de prioritățile, valorile și principiile fundamentale europene.
La întrevedere au participat E.S. Halka Kaiserová, Ambasadorul Republicii Cehe în Romania, senatorul Cristian Bordei, secretarul Comisiei pentru politică externă a Senatului României și senatorii Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai și Adrian Costea, membri ai Comisiei.



Go to top