Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Viitorul Digital al Europei

 
Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Think-Tank-ul Digital Citizens Romania au organizat miercuri, 30 mai a.c. la Parlament evenimentul “Viitorul Digital al Europei. Evenimentul a avut ca obiectiv consolidarea priorităților sectorului digital în contextul pregătirii și exercitării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, deținută de România în perioada ianuarie – iunie 2019, respectiv în contextul formulării unei noi Agende Europene Digitale post 2020 și a bugetului aferent.
“Viitorul Digital al Europei” va porni de la rezultatele consultărilor generate de Forumul EU-RO 2019, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, care până în prezent au identificat trei direcții principale: securitatea cibernetică, educația digitală, inovarea și digitalizarea.
În cadrul dezbaterii, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a subliniat că asistăm la o lume în schimbare și trebuie să fim pregătiți pentru ea.
“Deși avem expertiză excelentă pe domenii specifice, în cazul de față digitalizarea, trebuie să o punem în contextul general și să observăm că ceea ce e bine într-o zonă poate genera efecte de necontrolat în alta. Un exemplu este tendința ca munca umană să fie înlocuită de sisteme automatizate, de roboți. Astfel, o întreagă societate construită pe anumite repere (locuri de muncă, contribuții sociale legate de locul de muncă) trebuie schimbată iar noi trebuie să fim pregătiți. Dezbaterea de astăzi pornește și de la faptul că încă nu știm cum vom impozita serviciile digitale, cum vom face distribuția venitului obținut din robotică și digital sau ce măsuri trebuie să luăm astfel încât pe o piață concurențială dură, cetățenii și agenții economici români să nu fie dezavantajați de marii jucători de pe piață.”
De asemenea, doamna senator Gabriela Crețu a atras atenția asupra faptului că tehnologia nu trebuie să afecteze menținerea relațiilor umane și funcționarea societății, în ansamblul ei.
“Viitorul s-a întâmplat deja ieri iar noi trebuie să ne străduim rapid nu neapărat să construim o societate digitală, ci să păstram societatea umană folosindu-ne de aspectele tehnice pe care revoluția digitală și a 4 revoluție industrială ni le pune la dispoziție. ”
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai mediului academic, ai companiilor de IT&C, precum și alți actori interesați de sectorul digital și posibilele contribuții ale Președinției rotative a Consiliului UE. Printre ei s-au numărat dna. Manuela Catrina, Secretar de Stat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, dna. Cristina Andronic, Subsecretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului, dl. Ioan-Cosmin Mihai, conferențiar universitar, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, dl. Daniel Ioniță, CERT-RO, dl. Răzvan Rughiniș, co-fondator Innovation Labs București, dl. Daniel Ilinca, Vice-Președinte, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii-ANIS, dl. Viorel-Nicolae Gaftea, secretar științific al Academiei Române, dna. Adela Bradu, Camera de Comerț Româno-Americană, dl. Răzvan Bologa, Conferențiar ASE, Radu Puchiu, expert Guvernare Deschisă, dna Raluca Moraru, ANCOM și alții.



Go to top