Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Sesizarea Comisiei de la Veneția privind legea minorităților naționale din Ucraina, la inițiativa senatorului Titus Corlățean

Joi, 26 ianuarie 2023, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în unanimitate, moțiunea inițiată de senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE și cosemnată de membri ai Delegației ungare la APCE, prin care Comisia de monitorizare a Adunării solicită oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) să se sesizeze și să adopte un aviz care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina.   
Actul normativ menționat, care a fost adoptat de Rada Supremă a Ucrainei, în decembrie 2022, în lipsa unei consultări prealabile corespunzătoare a reprezentanților mai multor minorități naționale, începând cu etnicii români, ridică o serie de probleme serioase, care riscă sa afecteze suplimentar prezervarea identității naționale, culturale, religioase etc. a etnicilor români si a altor minorități naționale din Ucraina.   
Senatorul Titus Corlățean a salutat adoptarea, în unanimitate, de către Comisia de monitorizare a APCE, cu avizul favorabil al raportorului Alfred Heer, Elveția, ALDE privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Ucrainei față de Consiliul Europei, a acestei solicitări importante în susținerea menținerii identității naționale a etnicilor români din Ucraina.  
Moțiunea senatorului Titus Corlățean prin care este solicitat avizul Comisiei de la Veneția pentru Legea privind minoritățile naționale din Ucraina.



Go to top