Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorilor Roberta-Alma Anastase, Andrei Hangan și Călin-Gheorghe Matieș la cea de-a 61-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre

Senatorii Roberta-Alma Anastase, Andrei Hangan și Călin-Gheorghe Matieș, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), au participat la cea de-a 61-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a APCEMN, ale cărei lucrări s-au desfășurat în perioada 4-5 mai a.c. la Ankara, în organizarea Marii Adunării Naționale a Turciei.
Sesiunea a reunit delegațiile parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina. Au mai participat, de asemenea, ambasadorul Lazăr Comănescu, secretarul general al Secretariatului Internațional Permanent al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), precum și reprezentanți ai organismelor înrudite și ai centrelor afiliate OCEMN: Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, Centrul Internațional de Studii la Marea Neagră și Uniunea Asociațiilor Transportatorilor Rutieri din OCEMN. 
De asemenea, la lucrări au luat parte, în calitate de observatori și invitați, reprezentanți ai Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, Adunării Parlamentare a Uniunii Belarus şi Rusia, Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente, Uniunii Parlamentare a Statelor Membre ale Organizaţiei Conferinţei Islamice, Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterana și ai Adunării Parlamentare a statelor vorbitoare de limba turcă.
 
Lucrările sesiunii au fost deschise de președintele Marii Adunări Naționale a Turciei. Mustafa Șentop, președinte în exercițiu al APCEMN.
 
Doamna senator Roberta-Alma Anastase, președinta Comisiei juridice și politice a APCEMN, în expunerea sa în calitate de raportor pentru proiectul de recomandare privind Rolul parlamentelor în consolidarea securității economice în statele membre OCEMN, a evidențiat importanța sprijinului parlamentar pentru o acțiune eficientă în domeniu, arătând că parlamentele au rolul de a adopta cadrul legislativ necesar reducerii impactului negativ al șocurilor economice și al creșterii inflației, precum și de a se asigura că măsurile privind securitatea economică sunt concepute astfel încât să îmbunătățească guvernanța și să consolideze creșterea economică și bunăstarea socială.
 
Senatorii Andrei Hangan și Călin-Gheorghe Matieș, membri ai Comisiei economice, comerciale și financiare a APCEMN, au luat parte la dezbaterile din plenul Adunării pe marginea raportului și recomandării comisiei cu tema Rolul parlamentelor în consolidarea securității energetice în statele membre OCEMN.  
Totodată, doamna senator Roberta-Alma Anastase a participat la reuniunea Comisei Permanente a APCEMN, unde a prezentat raportul de activitate al Comisiei juridice și politice a APCEMN.
La încheierea sesiunii, președinția rotativă semestrială a APCEMN a fost preluată de Rada Supremă a Ucrainei.



Go to top