Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la cea de-a 29-a Sesiune anuală a AP OSCE (Birmingham, 2-6 iulie 2022)

În perioada 2-6 iulie 2022 s-au desfășurat, la Birmingham, lucrările celei de-a 29-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, în organizarea Parlamentului britanic. La sesiune au participat aproximativ 240 de parlamentari din 51 de state, reprezentanţi ai președinției poloneze în exercițiu a OSCE și ai Secretariatului Internațional al OSCE, precum și alţi invitaţi. 
Din delegația română, condusă de senatorul Radu-Mihai Mihail, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, au făcut parte senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, precum și deputații Christine Thellman, Costel-Neculai Dunava, Marius-Andrei Miftode, Hajdu Gábor şi Ciprian-Titi Stoica, membri ai Delegației.
Lucrările s-au desfăşurat în plen şi în cele trei comisii generale ale Adunării. Comisiile au examinat rapoarte şi au adoptat rezoluţii în domeniile de competenţă - probleme politice şi de securitate; economie, ştiinţă, tehnologie şi mediu; democraţie, drepturile omului şi probleme umanitare, cu accent pe contextul de securitate marcat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.
Toate amendamentele formulate de membrii Delegaţiei Parlamentului României la proiectele de rezoluţie, referitoare la războiul din Ucraina și consecințele sale politice, de securitate și umanitare, au fost adoptate. Astfel, a fost adoptat și un amendament prin care se solicită eliberarea de către Federația Rusă a personalului misiunilor speciale de monitorizare ale OSCE, care se află în detenție ilegală, precum și încetarea campaniei de denigrare a acestor misiuni.
Senatorul Radu-Mihai Mihail a prezentat, în plenul Adunării, un raport privind activitatea desfășurată în calitate de Reprezentant Special al AP OSCE pentru agenda digitală, în cele șase luni de la numirea sa în această funcție. Totodată, la invitaţia preşedintelui Comisiei ad-hoc pentru migraţie a AP OSCE, Kristian Vigenin, șeful Delegației Parlamentului României la AP OSCE le-a prezentat membrilor comisiei măsurile adoptate de România pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina.
În marja sesiunii, parlamentarii români au avut o întrevedere cu președinta AP OSCE, Margareta Cederfelt. Discuțiile s-au axat pe activitățile viitoare ale AP OSCE și situația din România în contextul războiului din Ucraina.
Declarația finală a sesiunii AP OSCE include rezoluţiile adoptate în comisii şi rezoluţii suplimentare pe teme de actualitate, precum: războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi ameninţările de securitate în regiunea OSCE; combaterea violenţei împotriva femeilor din jurnalism şi politică;  dimensiunea umană în contextul amenințărilor actuale la adresa securității în zona OSCE; siguranţa jurnaliştilor în zonele de conflict ș.a.
***
Premergător sesiunii AP OSCE, în ziua de 1 iulie a.c., senatorul Radu-Mihai Mihail, în calitatea sa de Reprezentant special al AP OSCE pentru agenda digitală, a participat, la Londra, la o serie de întâlniri organizate la Parlamentul britanic, cu comisiile parlamentare care au atribuții în domeniul digitalizării și securității cibernetice, precum și cu reprezentanți ai Serviciului Digital al Guvernului Marii Britanii și Irlandei de Nord și ai Foreign Office.
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Go to top