Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatul României a găzduit vernisajul expoziției “Goya, 275 de ani de la naștere”

Astăzi, 12 octombrie 2021, Senatul României a găzduit vernisajul expoziției “Goya, 275 de ani de la naștere” cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei și a împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice Spania – România.
Expoziția include colecția av. George Șerban, organizatori fiind Senatul României, Ambasada Spaniei la București, Muzeul Național Brukenthal, Asociația culturală Octavian Smigelschi, susținută de Șerban și Asociații societate civilă de avocați, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei și Gorgona Design.
În deschiderea evenimentului, secretarul general al Senatului, Ciprian Bucur, a prezentat mesajul președintei Senatului, Anca Dana Dragu, pentru acest eveniment:
,, Astăzi, Spania sărbătorește Ziua Națională, în acest an aniversându-se 529 de ani de la momentul în care Cristofor Columb a descoperit ceea ce avea să poarte mai târziu numele de America, un moment istoric ce a declanșat "întâlnirea a două lumi", Europa și America, un moment istoric important care a marcat ireversibil istoria omenirii.
Totodată, în acest an aniversăm 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Spania, două țări, două națiuni prietene care împărtășesc nu doar origini latine comune, dar și un personaj istoric, Împăratul Traian, care, născut pe teritoriu iberic, a reprezentat o figură cheie în geneza poporului român.
Cele două țari sunt profund legate și printr-un parteneriat stragic, prin apartenența la aceleași valori și obiective, dar și prin calitatea comună de membre UE și NATO. De asemenea, cele două țări sunt strâns legate și din punct de vedere uman, Spania găzduind una dintre cele mai mari comunități de români din diaspora. 
Evenimentul de astăzi face parte din proiectul inițiat de președinta Senatului României de a deschide cât mai mult această instituție către publicul larg. Această instituție nu trebuie să mai fie un loc închis, greu accesibil cetățeanului de rând, ci trebuie să se bucure de o cât mai mare popularitate în rândul tuturor.
Și ce mijloc mai important de a marca atât relația deosebită de prietenie dintre cele două state, cât și dorința de a deschide și mai mult această instituție către public, poate fi decât arta? Pentru că arta creează punți și făurește legături, între oameni și instituții deopotrivă.
Vreau să aduc sincere mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment și în mod deosebit renumitului colecționar George Șerban, proprietarul acestor lucrări și domnului Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției “GOYA 275 de ani de la naștere’’.
Sper ca vernisajul de gravuri semnate de Francisco de Goya, acest artist excepțional și vizionar, exponent marcant al romantismului și al curentului Roccoco care au dominat arta și cultura europeană în secolele XVIII și XIX să unească și mai mult legăturile dintre aceste două țări spre binele cetățenilor din  ambele state.
Feliz cumpleaños, España!”
 
***

Info suplimentare:
Anul acesta artistul spaniol Francisco de Goya este sărbătorit la împlinirea a 275 de ani de la naștere printr-o serie de evenimente și în România. Acestea au debutat în luna martie la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași unde a fost organizată expoziția cu lucrări de grafică din colecția av. George Șerban, apoi lansarea catalogului Goya, iar expoziția a fost mutată la Muzeul Bistrița în luna iulie, unde a fost organizat și un cerc artistic, unde copii și câțiva artiști au creat lucrări de pictură inspirați din temele artistului spaniol. Expoziția s-a bucurat de un deosebit succes, fapt pentru care ES, dl Ambasador Manuel Larrotcha, ambasadorul Spaniei în România a propus conducerii Senatului României organizarea acestei expoziții în cladirea Senatului.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 20 octombrie 2021, acest lucru fiind posibil prin rezevarea turului turistic în Senatul României.
 



Go to top