Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Laura-Iuliana Scântei, președintă a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări: Repararea Legilor Justiției și desființarea Secției Speciale – demers politic obligatoriu pentru încetarea Mecanismului de Cooperare și de Verificare

Desființarea Secției Speciale (SIIJ) este o componentă importantă a angajamentului politic privind repararea Legilor Justiției asumat de PNL, de coaliția parlamentară și de Guvernul condus de premierul Florin Cîțu. Astăzi, la Senat, am început dezbaterea acestui proiect de lege în cadrul Comisiei Juridice, împreună cu ministrul justiției, Stelian Ion.
În perioada 2017-2019, PSD a urmărit, prin înființarea Secției Speciale, creșterea influenței politice asupra autorității judecătorești, folosirea Secției Speciale ca un instrument de presiune asupra magistraților care s-au opus modificărilor Legilor Justiției, dar și pentru a bloca investigarea unor dosare de corupție la nivel înalt.
PNL, alături de partenerii de coaliție, are legitimitatea dată de votul românilor la Referendumul pentru Justiție și la alegerile parlamentare din 2020 pentru a adopta toate modificările necesare reparării Legilor Justiției, inclusiv proiectul de desființare a Secției Speciale.
Guvernul condus de Florin Cîțu și coaliția din jurul PNL au un angajament politic ferm, asumat în fața partenerilor europeni și a celor strategici, de a consolida statul de drept în România și independența justiției.
Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale adoptat de Guvern respectă recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene, ale GRECO, ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.
Comisia de la Veneția a apreciat, în cele două avize din 2018 și 2019, că înființarea SIIJ „riscă să creeze un *conflict între generații* în sistemul judiciar din România și să submineze în mod grav eficiența și calitatea justiției”, dar mai ales încrederea cetățenilor în sistemul de justiție penală și, în general, în justiția din România.
A repara nu mai este un obiectiv politic suficient pentru a avea o justiție europeană în România; a elimina definitiv anomaliile juridice ale PSD și influența politică a Executivului si a Legislativului asupra autorității judecătorești este dezideratul politic al PNL în această legislatură.
Guvernul Florin Cîțu și noi, parlamentarii coaliției, avem șansa istorică să finalizăm complet procesul de integrare a României în Uniunea Europeană, prin încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prin adoptarea noilor Legi ale Justiției. Îi asigurăm pe români că nu vom rata această șansă.
 
 
 
 
 
 



Go to top