Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Alocuțiunea Președintele Senatului României, dlui Teodor Meleșcanu, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a filialei Bank of China

Excelența Voastră, Doamnă Ambasador JIANG Yu,
Domnule Secretar General al Guvernului, Domnule Antonel TĂNASE,
Domnule Președinte al Bank of China, Domnule LIU Liange,
Domnule Vicepreședinte al Băncii Naționale a României, Domnule Florin Georgescu,
Domnule Secretar de Stat Attila Gyorgy,
Domnule Secretar de Stat Emil-Răzvan Pîrjol,
Doamnelor și domnilor,

 
Sunt deosebit de onorat să particip la ceremonia de inaugurare a activității în România a unei bănci de top din Republica Populară Chineză, o mare bancă cu o activitate de peste 100 de ani, o bancă comercială care și-a câștigat aprecierea și respectul partenerilor în plan internațional.
Deschiderea Bank of China la București reprezintă un moment important deopotrivă pentru România și China, sub auspiciile aniversării a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și a 15 ani de la semnarea Declarației Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare.
La acest moment de încununare a demersurilor inițiate cu mai mulți ani în urmă, se cuvine să aducem mulțumiri celor care, cu insistență și pricepere economică și diplomatică, au avut contribuții majore la concretizarea acestui pas important spre dezvoltarea armonioasă și pe mai departe a relațiilor de cooperare între România și China. Mai întâi, aș dori să transmit personal conducerii Băncii Naționale a României și domnului Guvernator Mugur Isărescu personal, mulțumiri pentru contribuția valoroasă la extinderea și aprofundarea dialogului și cooperării dintre România și R. P. Chineză, pe baze competitive, pragmatice și transparente, în calitate de parteneri tradiționali și prieteni.
În egală măsură, aș dori să transmit aprecierile noastre sincere pentru eforturile ministerelor de linie și ministerelor de externe, precum și ambasadelor din cele două țări, personal ambasadorului Republicii Populare Chineze în România, precum şi ambasadorului României de la Beijing, pentru permanenta aplecare și disponibilitate de a parcurge, fără excepție, „o milă în plus” pentru ca numeroase oportunități de cooperare româno-chineze să poată prinde contur și să devină reciproc profitabile.   
În anul aniversar  2019, am constatat dinamismul dialogului politic și al schimburilor de delegații, pe linie guvernamentală, parlamentară, economică, culturală și academică la nivelul administrațiilor locale.
De asemenea, în contextul exercitării mandatului de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, România a acordat o atenție specială extinderii și consolidării agendei care ghidează dezvoltarea relațiilor UE-China în perspectiva unor progrese foarte importante care se prefigurează la orizontul anului viitor.
Acest context european favorabil ne invită să utilizăm formatele de cooperare şi instrumentele adecvate de substanțiere și intensificare a relațiilor economice și investiționale dintre România și China, în cadrul prieteniei și respectului reciproc, precum și a reperelor fundamentale ale politicii externe ale fiecăruia din statele noastre precum și a opțiunilor strategice asumate.
Dincolo de dezideratele de dezvoltare economică internă sustenabilă, România își dorește o mai bună angrenare și participare în proiectele de conectivitate regională între Europa și China, prin valorificarea platformelor de cooperare existente, precum Strategia UE privind Conectivitatea Europa-Asia sau Platforma de Conectivitate UE - R.P.Chineză. Dorim ca acestea să fie profitabile și pentru România și, de aceea, să determinăm sinergii sporite între acestea și „Formatul 17+1” (de cooperare între Europa Centrală și de Est și R. P. Chineză) sau cu proiectul „Centurii unice de legătură” Europa, dezvoltată de China ca succesoare modernă a Marelui Drum al Mătăsii.
În acest ansamblu aflat în curs de articulare intervine şi rolul deosebit de important al mediului de afaceri și al instituțiilor financiare, care sunt chemate să vină în sprijinul dezvoltării comunităților prin inițiative durabile, contribuind la apropierea și buna înțelegere dintre două regiuni și culturi străvechi.
Îmi exprim deplina convingere în capacitatea statelor noastre și a actorilor economici din ţările noastre de a construi mai departe relațiile bilaterale complexe dintre România și R. P. Chineză și urez filialei Bank of China, un cald bun venit în România și mult succes în activitatea dumneavoastră.



Go to top