Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Un viitor sănătos pentru România – miza esențială a educației nutriționale a copiilor

„Familia, școala și mass-media sunt instituțiile cheie care modelează atitudinea copiilor față de nutriție, având responsabilitatea de a pune bazele unor comportamente sănătoase pentru viitor”, a subliniat senatoarea Nicoleta Pauliuc la dezbaterea „O educație nutrițională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noștri”, dezbatere pe care a organizat-o marți, 24 octombrie a.c., la Senat, împreună cu vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Gabriel Sebastian Toncean.
Organizatoarea evenimentului a explicat, în timpul lucrărilor, că a decis punerea pe agenda publică a acestei teme în urma unor semnale tot mai puternice cu privire la riscurile obezității în România, în condițiile în care datele de anul trecut ale OMS arată că 58% dintre adulții români sunt supraponderali, iar date anterioare arată că 25% dintre copiii români sunt și ei supraponderali.
„Educația nutrițională începe în familie, iar părinții  au responsabilitatea extrem de importantă de a pune copiii pe un drum corect din punctul de vedere al alimentației, explicându-le ce alimente sunt potrivite pentru consumul zilnic și ce alimente ar trebui consumate mai rar sau evitate.
Este important să insistăm, de asemenea, asupra rolulului esențial pe care îl deține școala în procesul educării tinerilor în direcției alimentării corecte, inclusiv prin predarea unor discipline precum Educație pentru sănătate, care conține și module dedicate alimentației sănătoase. Consider că asigurarea formării cadrelor didactice, special pentru a preda această materie, reprezintă un demers crucial pentru societatea românească. Am dat, în acest context educațional și un exemplu de bună practică: prima creșă sportivă din România, care funcționează de un an de zile la Arad și unde copiii sunt învățați de mici cu privire la importanța mișcării, în viața lor.
Mi-am exprimat încrederea că ciclul de dezbateri despre nutriție, pe care l-am inaugurat azi, va contribui la îmbunătățirea legislației în domeniul alimentației, la fel cum o dezbatere din prima parte a anului despre alegerile sănătoase din viețile noastre a generat un proiect de lege privind prevenirea și combaterea efectelor băuturilor energizante”, a mai declarat Nicoleta Pauliuc.
În același timp, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, Gabriel Toncean, a oferit, în discursul său, argumente, din mai multe puncte de vedere, asupra nevoii de a fi dezvoltate, pentru copii, obiceiuri alimentare sănătoase și a prezentat beneficiile acestei abordări, pentru întreaga societate. „Un tineret educat în domeniul nutrițional înseamnă o generație viitoare de cetățeni sănătoși care, prin însăși starea lor generală de sănătate, nu vor pune presiune suplimentară pe sistemele medico-sanitare și sociale; pe termen lung, asta înseamnă o descărcare de presiune chiar și în ceea ce privește bugetul unei țări”, a arătat vicepreședintele ANS.
„M-am bucurat de asemenea că am avut mai multe personalități prezente la dezbaterea organizată azi, atât din mediul politic, cât și din mediul neguvernamental, acest lucru reprezentând dovada interesului și a implicării, pe tema nutriției sănătoase, la nivelul de vârf al societății. Îi mulțumesc, în mod special, doamnei conferențiar doctor Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, a cărei prezență a stimulat dialogul și a exprimat interesul real al Administrației Prezidențiale pentru viitorul sănătos al copiilor României”, a subliniat senatoarea Nicoleta Pauliuc.



Go to top