Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Nicoleta Pauliuc: ,,Mă bucur că prima mea inițiativă devenită lege vine ca o reparație morală pentru urmașii eroilor căzuți în luptă!”

Inițiativa legislativă prin care urmașii eroilor militari căzuți pe frontul de luptă primesc o indemnizație lunară egală cu câștigul salarial mediu brut, indiferent de veniturile pe care le realizează, a fost promulgată astăzi de Președintele Iohannis.
“Mă bucur că am o primă inițiativă care a devenit lege. Consider că s-a făcut, astfel, un act de dreptate, o  reparație morală pentru militarii noștri, o dovadă concretă că știm cu adevărat să ne respectăm eroii”, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de Apărare a Senatului, inițiatorul acestui proiect.
Actul normativ vizează modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.
„Urmaşii personalului decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii beneficiază, la cerere, de (…) o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut”, prevede textul, fiind eliminată prevederea care impunea condiţia ca aceştia să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.
De asemenea, legea stabileşte ca personalul care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operaţii” şi care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice în urma participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii să beneficieze de indemnizaţia lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 lei şi în cazul încetării raporturilor de muncă sau serviciu, nu numai la trecerea în rezervă sau retragere.
Plata drepturilor băneşti acordate în condiţiile acestei legi beneficiarilor unei pensii militare de stat se asigură din bugetul casei sectoriale de pensii în evidenţele căreia se află aceştia, mai prevede legea.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a precizat că actualul premier Nicolae Ciucă a susținut acest act legislativ atât ca senator, fiind unul dintre co-inițiatorii proiectului, cât și ca Ministru al Apărării.
 
 


Go to top