Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Frăția PSD-ALDE-UDMR a respins în Senat ordonanța de urgență pentru anticipate

Senatorii USR au votat pentru adoptarea OUG 26/2020 deoarece consideră că milioanelor de români care trăiesc și muncesc în străinătate trebuie să le fie recunoscut dreptul la reprezentativitate. De asemenea, USR consideră că prin respingerea OUG 26/2020 li se limitează dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare românilor care nu locuiesc în localitatea de reședință.
În timpul dezbaterilor, senatorul USR Mihai Goțiu a arătat că ”prin măsurile sale, PSD, ALDE și UDMR vor să împiedice votul a peste 1,1 milioane de români care muncesc și studiază în alte localități decât cele de domiciliu. Aceștia formeză cele mai dinamice categorii de votanți, studenții și cei care au ales să muncească și producă plus-valoare în marile centre urbane precum Cluj, Timișoara, Iași, plus-valoare din care se plătesc toate cheltuielile sociale, spitalele și inclusiv indeminzațiile senatorilor. Nu trebuie să punem niciun impediment în exercitarea dreptului la vot niciunui cetățean român, fie el din Diaspora, fie că el învață sau muncește în altă localitate decât cea de domiciliu”.
OUG 26/2020 ar fi permis vot timp de trei zile de vot pentru diaspora, ar fi dus la dublarea numărului de parlamentari de diaspora - de la 6 la 12 mandate, iar alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu ar fi putut vota oriunde s-ar fi aflat în ţară.
Motivând votul dat de senatorii USR, Florina Presadă a afirmat „Dacă s-ar fi dat curs solicitărilor USR de a înființa comisia de cod electoral la începutul acestei legislaturi nu ne-am fi aflat astăzi în această situație. USR a cerut în mai multe rânduri întrunirea comisiei de cod electoral astfel încât parlamentarii să aibă ocazia de a pune în acord diversele prevederi din legile electorale. Ne-am trezit trei-patru ani mai târziu că trebuie să modificăm legile electorale pentru a putea desfășura alegeri în cele mai bune condiții. Deci, dacă s-ar fi dorit să avem o legislație electorală cu prevederi unitare, lucrul acesta s-ar fi putut face. Din păcate, nu am avut voință politică din partea majorității formate în jurul PSD și a lui Liviu Dragnea în 2016, majoritate care vrea să decidă în continuare cum votează românii. PSD a votat împotriva ordonanței pentru că nu-și dorește ca românii să poată vota în cele mai bune condiții, nu-și dorește o reprezentare corectă a diasporei și, în mod evident, nu-și dorește alegeri anticipate, pentru că nu ar mai obține același număr de mandate ca în 2016”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.
La rândul său, Radu Mihail aduce aminte că USR a luptat constant pentru drepturile românilor din Diaspora: ”Nu putem să acceptăm ca votanții din Diaspora să fie, din nou, bătaia de joc a PSD-ului.  Nu mai vrem cozi la vot, nici în Diaspora și nici în România. PSD-ul nu vrea românii care lucrează peste hotare să poată vota și nici să fie reprezentați în Parlament conform contribuției economice pe care o au. Zeci și sute de mii de familii din România trăiesc de pe urma muncii și a banilor pe care aceștia îi trimit acasă. Dacă ar trimite numai bani, probabil că PSD-ul nu ar avea nimic împotriva lor, dar ideile pe care aceștia la transmit acasă modernizează România.”
 



Go to top