Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Elena Simona Spătaru la lucrările plenare ale celei de-a doua părți a Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ( Strasbourg, 25-29 aprilie 2022)

Senatoarea Elena-Simona Spătaru, membră a Delegației române la APCE, președintele Comisiei pentru constituționalitate a Senatului, a luat parte la lucrările plenare ale celei de-a doua părți a Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, precum și la reuniunile de grup și ale comisiilor APCE, desfășurate la Strasbourg, în perioada 25-29 aprilie 2022.
Cu acest prilej, Simona Spătaru a susținut, prin votul favorabil și prin intervenția sa în cadrul dezbaterii în procedură de urgență, raportul privind Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei – asumarea responsabilității pentru încălcările grave ale dreptului internațional umanitar și pentru alte crime internaționale, raportor Aleksander POCIEJ (Polonia, PPE/CD). 
Raportul Comisiei afaceri juridice și drepturile omului a Adunării parlamentare a fost adoptat de membrii APCE, cu un amendament la proiectul de rezoluție. Prin acest amendament, adoptat în unanimitate, membrii APCE au dorit să atragă atenția asupra noii ideologii, denumită „lumea rusă”, care a devenit o politică de stat a Federației Ruse, de promovare a războiului, inclusiv în rândul noii generații, și de justificare a agresiunii  împotriva Ucrainei. 
În intervenția sa asupra raportului, Simona Spătaru s-a referit la numeroasele dovezi și imagini publice care arată ignorarea și încălcarea de către Federația Rusă a dreptului internațional umanitar și la apelul adresat, în acest sens, de poporul ucrainean, în cadrul  vizitelor întreprinse în Ucraina de membri ai APCE și de parlamentari români. Astfel, a arătat că soluțiile propuse în acest raport de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pe baza instrumentelor legale existente, au rolul de a se asigura că cei responsabili de crimele de război și împotriva umanității și de crima de agresiune împotriva Ucrainei vor răspunde în fața unei instanțe penale internaționale competente și că dreptul internațional umanitar va prevala asupra războiului.
În continuarea participării sale la lucrările Adunării parlamentare, senatoarea Simona Spătaru a luat parte, vineri, 29 aprilie a.c., la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului, în calitate de membră a acestei comisii.
Ordinea de zi a reuniunii a inclus dezbateri și audieri asupra stadiului implementării a două rezoluții adoptate de APCE în anul 2021: Rezoluția 2381 (2021) cu tema: Trebuie urmăriți penal politicienii pentru declarațiile lor din timpul mandatului, raportor: Boriss Cilevičs (Letonia, SOC), și Rezoluția 2372 (2021) cu tema: Încălcarea drepturilor omului în Belarus necesită o investigație internațională, raportor Alexandra Louis (Franța, ALDE).
 
 



Go to top