Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederile senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu omologul leton, Rihards Kols, și cu Atis Lejiņš, președintele Grupului de promovare a cooperării cu Parlamentul României

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut întrevederi, vineri, 28 ianuarie 2022, la Riga, în marja participării la evenimentul internațional Noaptea Ideilor, cu Rihards Kols președintele Comisiei pentru afaceri externe a Saeima și cu Atis Lejiņš, președintele Grupului de promovare a cooperării cu România din Parlamentul Republicii Letonia (Saeima). La întâlniri a participat și Ilana Rutman, consulul onorific al României la Riga.
Cu acest prilej, a fost subliniat rolul foarte important al acestor contacte pentru reluarea dialogului interparlamentar și pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.
Senatorul Titus Corlățean a exprimat aprecieri privind coordonarea substanțială dintre cele două țări pe teme majore ale agendei bilaterale și multilaterale, privind viziunea comună și obiectivele strategice similare în cadrul NATO și Uniunii Europene. A menționat totodată rolul formatelor regionale precum Inițiativa celor Trei Mări și București 9 pentru consolidarea acestei cooperări, inclusiv din perspectiva implementării a două proiecte majore din domeniul infrastructurii, pentru asigurarea conectivității în Europa Centrală și de Est: Rail2 și Via Carpatia.
A menționat, în context, importanța consolidării cooperării transatlantice și întăririi parteneriatului dintre NATO și Uniunea Europeană, cu evitarea duplicării demersurilor și printr-o creștere a sinergiilor și a complementarității dintre cele două organizații în materie de securitate și apărare colectivă. A adăugat că perspectiva adoptării, la nivelul UE, a documentului final al proiectului Busola Strategică, respectiv la nivelul NATO, a unui noul Concept Strategic, va contribui la asigurarea unui climat de securitate și stabilitate în regiune.
În continuarea discuțiilor, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a  subliniat importanța diplomației parlamentare pentru promovarea colaborării dintre cele două țări și și-a exprimat interesul cu privire la organizarea unui Forum parlamentar în cadrul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Riga, în perioada 20-21 iunie 2022.
Senatorul Titus Corlățean a mulțumit parlamentarilor letoni pentru disponibilitatea de a organiza la sediul Seimului leton, cu sprijinul Grupului parlamentar de prietenie cu România, o expoziție de documente diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe, eveniment care va marca sărbătorirea, în anul 2022, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Letonia. Începând din 2021, au fost marcate, prin acțiuni comune, alte momente aniversare importante pentru cele două țări: 100 de ani de la recunoașterea, de către România, a Republicii Letonia și 30 de ani de la reluarea relațiilor oficiale.



Go to top