Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, la Reuniunea Președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) - „Aderarea României este o așteptare legitimă”

Senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a participat în perioada 29-30 ianuarie a.c., la Reuniunea Președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC), ale cărei lucrări s-au desfășurat la Stockholm, Suedia.
Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Suedia, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de Cehia.
Agenda discuțiilor a inclus o prezentare a priorităților Președinției suedeze la Consiliul UE și o evaluare a acțiunilor UE în domeniul crimei organizate și a măsurilor de combaterea a acesteia.
În cadrul sesiunii, senatorul Vasile Dîncu a salutat viziunea ambițioasă a Suediei și a exprimat apreciere pentru disponibilitatea asumată de Suedia de a continua dosarul de aderare al României și Bulgariei la spațiul Schengen.
În continuare, președintele Comisiei pentru afaceri europene a afirmat că „includerea dosarului Schengen printre prioritățile Președinției vine în contextul susținerii mai largi pe care România o are atât la nivelul mai multor state ale Uniunii cât și al instituțiilor europene”.  
În acest sens, domnia sa a făcut referire la rapoartele pozitive ale Comisiei Europene pe domeniul justiției, statului de drept și combaterii corupției.
În context, președintele Comisiei pentru afaceri europene a apreciat și declarațiile de susținere ale Comisarului UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, conform cărora România și Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei de Covid-19 și al războiului din Ucraina.
În finalul intervenției, senatorul Vasile Dîncu a subliniat că România a demonstrat că merită să fie primită în spațiul Schengen, „aderarea fiind nu numai o așteptare legitimă ci și în interesul statelor membre și al consolidării spațiului comun de securitate, libertate și justiție.”
 
 
 
 



Go to top