Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorii Titus Corlățean, Elena-Simona Spătaru și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au participat miercuri, 22 martie a.c., la Paris, la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, în calitate de membri ai acestei comisii.
În cadrul lucrărilor, senatorul Titus Corlățean a organizat, în calitate de raportor privind aspectele juridice ale aderării UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un schimb de opinii la care a fost invitată președinta Grupului de negociere 46+1, Tonje Meinich. Schimbul de opinii reprezintă o  etapă preliminară pregătirii viitorului raport, care va fi înaintat spre dezbatere, în vederea adoptării de către plenul Adunării. Președinta Grupului 46+1 a explicat modul în care a fost agreată repartizarea competențelor între Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și dificultățile de natură juridică pe care le-a întâmpinat până acum procesul de negociere, respectiv etapele pe care le presupune în continuare finalizarea acestui proces.
Senatorul Titus Corlățean a salutat rezultatele recentelor discuții purtate, la Paris, în cadrul Grupului informal comun, a reafirmat importanța finalizării acestui proces, care necesită sprijin politic intens și a atras atenția asupra consecințelor pe care le-ar genera lipsa unei decizii favorabile, respectiv a unor potențiale decizii și interpretări diferite ale celor două Curți în anumite cauze. 
De asemenea, a fost examinat raportul preliminar cu tema Convenția europeană a drepturilor omului și constituțiile naționale, raportor George Katrougalos (Grecia, Grupul Stângii Europene Unite) și a fost adoptat prin vot, cu amendamente, cel de-al 11-lea raport privind implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de către statele membre ale Consiliului Europei, raportor Constantinos Efstathiou (Cipru, SOC).
La primul raport sus menționat, senatorul Corlățean a făcut un amendament, prin care se solicită ca statele membre care nu au ratificat Protocolul nr. 16 la Convenție să finalizeze această procedură. Protocolul permite instanțelor naționale să adreseze CEDO cereri de aviz consultativ privind chestiuni de principiu referitoare la interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților definite în Convenție sau în protocoalele adiționale. România a ratificat acest Protocol în septembrie 2022.
În cadrul dezbaterii pe tema celui de-al 11-lea raport privind implementarea hotărârilor CEDO, senatorul Titus Corlățean a avut un amendament, aprobat în unanimitate de membrii comisiei, prin care a cerut ca, în evaluarea întârzierilor care apar în procesul de implementare, să se facă distincția între statele care manifestă lipsă de voință politică pentru respectarea și punerea în practică a acestor decizii și cele care depun eforturi pentru implementarea hotărârilor, de altfel generate și de un anumit context istoric, însă din considerente financiare se întârzie acest proces.
Au avut de asemenea loc dezbateri și audieri privind: reforma legislației Marii Britanii în domeniul drepturilor omului și impactul pe care l-ar putea avea adoptarea noii legi asupra implementării Convenției Europene a Drepturilor Omului și asupra respectării de către Marea Britanie a obligațiilor de stat membru al Consiliului Europei, respectiv pe tema combaterii torturii sistemice, a tratamentelor sau pedepselor degradante sau inumane în locuri de detenție.
Următoarea reuniune a Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului va avea loc în cadrul Sesiunii de primăvară a Adunării (Strasbourg, 24-28 aprilie a.c.).



Go to top