Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

George Mîndruță: ”NATO iși adaptează rapid strategiile la amenințările curente de pe flancul sudic al Aliantei”

Senatorul USR George Mîndruță a participat, în zilele de 19 și 20 noiembrie 2021, la Seminarul Grupului special pentru Mediterana și Orientul Mijlociu, organizat de Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), în cooperare cu Parlamentul spaniol, la Barcelona.

Geoge Mîndruță este secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru titular al AP NATO.

George Mîndruță: ”Agenda discuțiilor a cuprins: Migrația transmediteraneană – provocări și perspective; situația Tunisiei; Siria și Irak; Conflictul israelo-palestinian; Programul nuclear și ambițiile strategice ale Iranului; Schimbările climatice, Covid-19 și provocări critice pentru securitatea umană în regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord; Libia – conflict și perspective de stabilizare.”

Din dezbateri a reieșit faptul că regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord a dobândit o importanță strategică tot mai mare, pe fondul accentuării rivalității dintre  Federația Rusă și SUA/NATO și, pe de altă parte, al competiției pentru extinderea sferelor de influență practicate de actori regionali. Ambițiile de politică externă ale marilor actori internaționali și intervenția militară directă a unor puteri regionale în conflictele din Siria, Irak, Mali și Libia reprezintă o sursă constantă de tensiune și un factor major generator de instabilitate, cu impact negativ asupra Uniunii Europene și flancului sudic al NATO.

Conflictul israelo-palestinian a fost expus pe scurt de invitați: prof. Yossi Mekelberg, consultant Chatham House și Hugh Lovatt, expert ECFR (Consiliul European pentru Relații Externe). Riscul destabilizării situației de securitate se menține ridicat, în contextul blocajului negocierilor de pace israelo-palestiniene, a perpetuării stării conflictuale cu grupările palestiniene din Fâșia Gaza și extinderii coloniilor în Cisiordania.

Subiectul migrației a fost amplu discutat. Participanții au fost de acord că aceasta a devenit o armă puternică în războiul hibrid, relevant în acest sens fiind cazul recent al așa-zișilor migranți aduși de Belarus la granița cu Polonia, pentru a forța intrarea în Uniunea Europeană sau cel puțin dezbinarea acesteia.

În Irak, situația de securitate este de asemenea instabilă. SUA au anunțat încheierea misiunilor combatante ale forțelor armate americane în Irak, în timp ce NATO s-a angajat să compenseze reducerea rolului Coaliției Internaționale anti-Stat Islamic prin asumarea unei prezențe militare robuste. Actorii regionali (Iran, Arabia Saudită, Turcia) continuă să exploateze oportunitățile oferite de evoluțiile politice interne din Irak, pentru a-și securiza propriile interese.

Participanții au discutat și adoptat proiectul de raport ”Viitorul Irakului: securitate, stabilizare și vocație regională (raportor Ahmet Berat Conkar, Turcia). Raportul analizează situația politică, economică și de securitate din Irak, iar una dintre concluziile care se desprind este aceea că NATO trebuie să își mențină agajamentul și să sprijine guvernul acestei țări, în aceste momente dificile.

Iranul rămâne un actor regional extrem de relevant, fiind implicat activ în evoluțiile din Siria, Irak, Liban și Yemen și un factor de blocaj în soluționarea conflictului israelo-palestinian. Problematica dosarului nuclear iranian își menține caracterul complex, reliefat atât de activitățile nucleare provocatoare ale Teheranului, cât și de strategiile divergente pe care Occidentul și Israelul le aplică pentru soluționarea acestui dosar.

Situația din Libia este de asemenea una instabilă, în pofida unor progrese recente semnificative. Principlalele provocări sunt determinate de fragmentarea instituțională (politică și militară) și etnică, precum și de competiția acerbă pentru putere

O altă temă interesantă discutată în cadrul seminarului a fost aceea a impactului schimbărilor climatice asupra securității. De asemenea, dl Giovanni Romani, directorul Direcției Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul NATO, a expus perspectiva NATO asupra situației din regiune.

La seminar au fost invitați să asiste mai mulți studenți de la universități spaniole, în vederea unei mai bune cunoașteri a NATO și AP NATO.
 



Go to top