Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Proiectul de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI) în dezbatere la Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie

Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie din Senatul României a desfășurat luni, 16 aprilie a.c., sub conducerea preşedintei Silvia-Monica Dinică, dezbateri asupra proiectului de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare, la care au participat, ca invitați, reprezentanți din partea institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare din România, universităţilor publice autorizate, institutelor și centrelor de cercetare-dezvoltare din subordinea Academiei Române, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România sau a academiilor de ramură, precum și reprezentanţi ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).
Fiecare dintre invitați a luat cuvântul în cadrul discuțiilor, aducând argumente pro și contra modificărilor din prezentul proiect de lege. Dezbaterile s-au finalizat cu amendarea proiectului de lege, transmiterea raportului comun către plenul Senatului și adoptarea acestuia cu 85 de voturi pentru și 3 abțineri.
Proiectul de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare „propune o actualizare a definiţiilor, criteriilor, a cadrului metodologic, a drepturilor şi obligaţiilor, în ceea ce priveşte statutul personalului CDI, buna conduită în activitatea CDI şi reglementarea cadrului general privind organismele consultative ale MCID, în vederea alinierii la bunele practici comunitare şi pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în relaţie cu Comisia Europeană”, precizează expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de către Ministerul Cercetării.
Pe parcursul discuției, preşedinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, Silvia-Monica Dinică, a evidențiat că „am reușit să  lucrăm și să agreăm amendamente care să îmbunătățească proiectul trimis în Parlament și care va merge acum la Camera Deputaților. O abordare corectă a statutului personalului de cercetare-dezvoltare este esențială pentru a remedia problemele cu care se confruntă sistemul de cercetare, dezvoltare și inovare. Cred că azi am arătat că dialogul și colaborarea pot realiza pași înainte.”



Go to top