Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea președintei Senatului la evenimentul “România și sistemul NATO de rachete balistice defensive – o contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică”

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a participat la evenimentul “România și sistemul NATO de rachete balistice defensive – o contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică”, organizat de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României.
Importantul eveniment a fost dedicat aniversării a 5 ani de la certificarea capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore și a 10 ani de la semnarea Acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
La eveniment au participat secretarul general adjunct al NATO, dl Mircea Geoană (format online), ministrul Afacerilor Externe, dl Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naționale, dl Nicolae Ciucă, consilierul de stat, dl Constantin Ionescu, șeful Statului Major al Apărării, dl general-locotenent Daniel Petrescu, președintele al Comisiei pentru politică externă, dl senator Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO, dl Sorin Grindeanu și adjunctul interimar al șefului misiunii Ambasadei SUA, dna Sharon Umber.
În alocuțiunea susținută, președinta Senatului a afirmat: “Este un moment important pentru România și pentru cooperarea bilaterală cu Statele Unite ale Americii. Încă o dată se dovedește soliditatea parteneriatului nostru strategic pentru asigurarea securității și stabilității spațiului Euro-Atlantic și implicit a regiunii Mării Negre.
Aș vrea să punctez un moment important și anume participarea preşedintelui Joe Biden şi a secretarului de stat american Antony Blinken la Summitul Formatului București (B9), accentuând astfel principiul apărării colective surprins în articolul 5 al Tratatului de la Washington, ceea ce reconfirmă angajamentul Statelor Unite față de această parte a Europei și cu precădere față de regiunea Mării Negre.
România este puternic angajată în asigurarea securității și stabilității granițelor de est ale NATO, iar evoluția complexă și imprevizibilă a situației din regiunea Mării Negre ne determină să reflectăm cu maximă atenție și precauție la nevoile de dezvoltare a capabilităților forțelor noastre armate.
Prin participarea României la NATO Ballistic Missile Defense (BMD/ US EPAA) o dată cu găzduirea de interceptori tereștri la Deveselu, am reușit să facem pași importanți în direcția consolidării capacităților defensive și de descurajare și să asigurăm, nu doar securitatea națională, ci a întregii Alianţe.
În încheierea alocuțiunii sale, președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a subliniat: eforturile noastre trebuie să fie menținute în direcția transformării, modernizării și echipării forțelor armate române, aspect asupra căruia și Parlamentul României are o contribuție importantă și un rol direct”.



Go to top