Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea dlui senator Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, cu delegaţia Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – marţi, 29 mai 2018

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, dl senator Cristian Dumitrescu, a avut o întrevedere, astăzi, 29 mai 2018, cu membrii delegaţiei Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, conduse de dl Bob Blackman, preşedintele Grupului, în cadrul vizitei oficiale pe care Grupul parlamentar britanic o realizează la Bucureşti, la invitaţia Parlamentului României.
Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei bilaterale şi la contextul european şi internaţional al acestor relaţii, fiind reafirmat interesul pentru intensificarea cooperării interparlamentare.
Dl senator Cristian Dumitrescu a subliniat rolul diplomaţiei parlamentare, al Grupurilor parlamentare de prietenie, în dezvoltarea relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre România şi Marea Britanie, în beneficiu reciproc. A menţionat că, având în vedere  provocările actuale de securitate la nivel internaţional, consolidarea unităţii NATO şi intensificarea cooperării între statele aliate trebuie să continue, arătând că repartizarea de resurse pentru înzestrarea armatei reprezintă o măsură prioritară pentru ţara noastră. În acest sens, România a luat decizia alocării de 2% din PIB pentru domeniul apărării, în conformitate cu obligaţiile pe care şi le-a asumat ca membru NATO.
Dl senator Dumitrescu a menţionat importanţa parteneriatului strategic bilateral pentru domeniile vitale, precum apărarea şi securitatea, având în vedere şi contextul geopolitic complicat din zona Mării Negre, adăugând că dezvoltarea relaţiilor economice între cele două state trebuie să rămână prioritară, ținând seamă de potenţialul de dezvoltare al acestora.
În continuarea discuţiei, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a vorbit despre importanţa discuţiilor privind Brexit-ul în contextul particular în care România va prelua preşedinţia Uniunii Europene, exprimând încrederea că negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind ieşirea acesteia din UE vor conduce către soluţii echilibrate în interesul ambelor părţi.
Parlamentarii britanici au subliniat importanţa României ca stat aliat, apreciind la rândul lor drept oportună continuarea cooperării în domeniul securităţii, asigurării schimbului de informaţii, combaterii terorismului şi a atacurilor cibernetice, în ritm susţinut. În ceea ce priveşte cooperarea UE - Marea Britanie, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie subliniat că procesul de retragere a Marii Britanii din UE trebuie privit de pe poziţia win-win şi că negocierile trebuie să continue în această direcţie.
Senatorul Dumitrescu a arătat că România consideră obligatoriu ca statutul românilor care muncesc în Marea Britanie să fie menţinut la nivelul înţelegerilor actuale, care pot fi prelungite în interesul bilateral.
Preşedintele Bob Blackman a confirmat că în Marea Britanie comunitatea românească este una foarte importantă, prin aportul la sectoarele economice vitale ale ţării sale, şi că prin munca lor membrii acestei comunității aduc o contribuţie însemnată pentru mediul economic britanic. A adăugat că acest lucru este avut în vedere atunci când se negociază statutul cetăţenilor români din Regatul Unit după Brexit.
Ambele părţi au apreciat rolul activ al ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, E.S. dl Paul Brummel, şi al ambasadorului României la Londra, E.S. dl Dan Mihalache, prezenţi la întrevedere, la dezvoltarea relaţiilor bilaterale


Go to top