Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Viorel Badea la reuniunea Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - Viena, 13-14 mai 2019

Senatorul Viorel Badea, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a participat, în perioada 13-14 mai a.c., la Viena, la reuniunea Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE și la reuniunea Subcomisiei pentru copii, din cadrul acestei comisii.
Cu acest prilej, senatorul Viorel Badea a prezentat concluziile vizitei de informare pe care a întreprins-o în Italia, în cursul lunii martie, în calitatea sa de raportor pe tema: impactul migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țara de origine. Dezbaterea raportului pe această temă, în cadrul Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, are loc ca urmare a inițiativei senatorului român, susținută, potrivit procedurilor APCE, de un număr reprezentativ de membri ai Adunării.
Raportul va aduce în atenție consecințele, pe termen lung, pe care decizia unui număr din ce în ce mai mare de cetățeni de a lucra în străinătate și de a-și lăsa copiii acasă, în grija unor persoane apropiate, le are asupra acestor copii, din punctul de vedere al abandonului  școlar, al accesului limitat la asigurările de sănătate, precum și al formării personalității și dezvoltării emoționale a copiilor aflați în această situație.
Senatorul Viorel Badea va propune, în cadrul acestui raport, în conformitate cu prevederile de drept internațional și standardele internaționale în materie, măsuri concrete de îmbunătățire a protecției și sprijinului acordat copiilor rămași în țara de origine, ai căror părinți își desfășoară activitatea în străinătate, în baza dreptului la liberă circulație a forței de muncă.
Agenda reuniunii de la Viena a inclus și alte teme din sfera socială, a sănătății și dezvoltării durabile, precum: stoparea violenței împotriva copiilor: o contribuție a Consiliului Europei la Obiectivele Dezvoltării Durabile; Carta Socială Europeană – concluziile anuale, pentru 2017 și 2018, ale Comitetului European pentru Drepturi Sociale; turismul pentru transplantul de organe; dependența involuntară de medicamente; impactul societal al „economiei digitale”; inteligența artificială și piața muncii: prieteni sau adversari?; Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei: contribuții la creșterea incluziunii sociale.
Respectarea și apărarea drepturilor omului și armonizarea practicilor sociale şi juridice din ţările membre reprezintă obiective importante ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, asumate de statele membre, iar prin rezoluțiile și recomandările emise de cele două organe statutare ale Consiliului Europei – Adunarea Parlamentară și Comitetul Miniștrilor – foarte multe dintre provocările actuale cu care se confruntă statele membre în materie de drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor își găsesc soluții viabile. 
Go to top