Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Comisiei pentru politică externă şi a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Senatului României cu Comisia pentru afaceri externe, apărare și forțe armate a Senatului Franței

Comisia pentru politică externă, condusă de senatorul Titus Corlățean, împreună cu Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au organizat marți, 5 aprilie a.c., o întrevedere cu delegația Comisiei pentru afaceri externe, apărare și forțe armate a Senatului Franței, condusă de președintele Christian Cambon.
 
Întâlnirea a avut loc în marja vizitei în România, în perioada 5-8 aprilie 2022, a delegaţiei Comisiei senatoriale franceze.
 
În cadrul întrevederii a fost abordată consolidarea relaţiei bilaterale foarte bune între România şi Franţa, bazată pe legăturile istorice, culturale și de prietenie profunde care se dezvoltă din 2008 în cadrul Parteneriatului Strategic, reînnoit în noiembrie 2018, prin semnarea Declarației Politice de către președinții celor două state.
 
Senatorul Corlățean a evidențiat fundamentele comune de natură juridică, instituțională, constituțională și administrativă, precum și rolul important al francofoniei în dezvoltarea relațiilor tradiționale între cele două țări.
 
Președintele Comisiei pentru politică externă a subliniat importanţa cooperării și a dialogului la nivel parlamentar, acestea reprezentând o componentă importantă a implementării obiectivelor comune inserate în Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic din 2020, care încadrează colaborarea bilaterală în timpul Președinției franceze a Consiliului UE. Au fost evidențiate relațiile foarte bune în plan politic, economic și cultural, care se manifestă și pe linia cooperării celor două state în cadrul UE.
 
În timpul dezbaterilor au fost abordate și teme aflate pe agenda internaţională, o atenție deosebită fiind acordată colaborării în domeniul apărării, în contextul provocărilor de securitate din bazinul Mării Negre, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
 
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a manifestat apreciere pentru eforturile Franței pe linia consolidării Flancului Estic al NATO, concretizate în asumarea de către statul francez a rolului de națiune-cadru a grupului de luptă din țara noastră, grup la care își vor aduce contribuția și alte state aliate.
 
Au fost abordate și implicațiile fluxului de refugiați din Ucraina, provocat de invazia militară rusă. În acest context, au fost evidențiate eforturile susținute depuse de România și de Franța în sprijinirea refugiaților ucraineni și a ansamblului populației rămase în Ucraina.
 
Senatorul Corlățean a subliniat că România continuă să sprijine ferm integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și agenda europeană a acestor state ce sunt supuse presiunilor Federației Ruse.
 
Din delegaţia franceză au făcut parte senatorii Philippe Paul şi Olivier Cigolotti, vicepreședinţi ai Comisiei şi Marie-Arlette Carlotti şi Gilbert Bouchet, membri ai Comisiei.
 
La întrevedere au participat din partea Comisiei pentru politică externă a Senatului senatorii: Roberta-Alma Anastase, vicepreşedintele Comisiei, Cristian Bordei, secretarul Comisiei, Alexandru-Răzvan Cuc, Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai, Ion Prioteasa, Sebastian Răducanu și Ion-Marcel Vela, membri ai Comisiei, precum și Sebastian Cernic și Attila László.



Go to top