Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Dan Lungu, peste 90 de solicitări și petiții instituțiilor publice pentru rezolvarea problemelor cetățenilor

În urma plângerilor cetățenilor primite la cabinetul parlamentar de către Senatorul USR Dan Lungu, acesta a trimis, până în prezent, peste 90 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor și autorităților publice competente pentru clarificarea sau rezolvarea diverselor probleme, de la obținerea de informații la sesizarea unor abuzuri. Unele dintre ele s-au transformat chiar în interpelări către miniștrii de resort, adresate de la tribuna Parlamentului. În urma semnalelor repetate, mulți dintre reprezentanții autorităților au luat în calcul problemele localnicilor și situațiile neplăcute apărute în comunitățile lor și au găsit împreună căi pentru a le rezolva.
Informații și date statistice făcute publice pentru prima dată
Din totalul de 92 de documente trimise de la finalul anului 2018, până la momentul actual, un număr de peste 60 sunt solicitări pentru informații de interes public, în conformitate cu Legea 544/2001, 27 sunt adrese, iar două sunt petiții. Un număr mare de solicitări pentru informații de interes public a vizat primăriile din comunele ieșene. Mulți dintre reprezentanții lor însă nu au răspuns nici până în prezent trimițând informațiile cerute, conform prevederilor legale. Printre ele se numără unități administrativ teritoriale precum Dumești, Holboca, Podu Iloaiei sau Mircești. Acesteia din urmă, Senatorul USR i-a înaintat și o reclamație administrativă, în urma întâmpinării refuzului de a oferi informații despre cheltuielile bugetului local din anul 2018.
Printre răspunsurile importante primite în urma acestor demersuri se numără, spre exemplu, copii ale anexelor cu lista cinematografelor de stat la nivel național, făcute publice integral pentru prima dată, informații oficiale cu privire la numărul victimelor violenței domestice sau informații cu privire la numărul infracțiunilor și numărul sesizărilor privind tăierile ilegale de pădure, la nivel județului Iași.
Salvarea Conacului Grigore Ureche, o reușită în lupta pentru monumentele de patrimoniu
Acestora li se adaugă și reușite punctuale în comunități precum cea din Hîrlău, în care autoritățile locale au intervenit și au salubrizat anumite zone ale orașului numai după apariția situației existente în presă sau din comuna Ceplenița, unde, după mulți ani, a fost luată în calcul reabilitarea Conacului Grigore Ureche. În urma semnalului public de alarmă al senatorului Dan Lungu, Secretarul de Stat  în Ministerul Culturii, Livriu Brătescu, a făcut o vizită de lucru la fața locului și, împreună cu autoritățile competente, a făcut primele demersuri pentru ca monumentul să fie reconstruit.  
În cazul adreselor trimise, cele mai multe direcționate către Ministerului Culturii sau Direcțiilor Județene pentru Cultură din diverse regiuni ale țării precum Iași, Suceava, Gorj sau Argeș, reprezentanții instituțiilor colaborează cu mai multă promptitudine. Până la momentul actual, printre cele fără răspuns se numără adresele înaintate către Direcția Județeană pentru Cultură Iași având drept subiect neglijarea Monumentului Regulamentului Organic din Parcul Copou sau către Ministerul Educației, având drept subiect situația normelor bibliotecarilor din județul Iași, în cursul anului 2019. În urma celor două petiții, ambele vizând cheltuirea banilor publici de către Uniunea Scriitorilor din România, Curtea de Conturi a României a trimis cabinetului un raport realizat în urma unei verificări făcute în vara anului trecut, în care erau precizate mai multe nereguli identificate.
Solicitările sunt bazate pe plângerile directe ale cetățenilor
„Există o muncă a cabinetului parlamentar care nu e foarte vizibilă, dar care este extrem de importantă. Încercăm să ne folosim de toate instrumentele birocratice pe care le avem la îndemână, atunci când ni se semnalează o problemă cu care cetățenii se confruntă. Ultimele solicitări au vizat rezolvarea unei situații legată de problema transportului școlar în comuna Românești din județul Botoșani. Deși Inspectoratul Școlar Județean Botoșani ne-a răspuns, așteptăm încă o serie de informații din parte primăriei din comuna Românești”, a menționat Dan Lungu, Senator USR. Acesta a mai adăugat și faptul că multe dintre solicitările realizate se bazează pe plângerile directe ale cetățenilor făcute către cabinet, iar altele sunt inspirate din problemele semnalate în presa locală, care nu de puține ori s-a dovedit de ajutor în identificarea și rezolvarea problemelor comunității.



Go to top