Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Gheorghiță Mîndruță la Forumul la nivel înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă

Senatorul Gheorghiță Mîndruță, membru al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), a făcut parte din delegația națională a României la sesiunea 2023 a Forumului politic la nivel înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă și, în această calitate, a participat la New York, în perioada 17-20 iulie a.c., la lucrările Forumului și la reuniunea organizată de Uniunea Interparlamentară (UIP) cu ocazia acestui eveniment.

Delegația României, condusă de Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a inclus reprezentanți ai Guvernului și societății civile. Din partea Parlamentului a participat și deputatul Ioan Cupșa, membru al Comitetului Director al GRUI.
 
Forumul la nivel înalt al ONU, cu tema Accelerarea redresării după pandemia de COVID-19 și implementarea integrală a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă la toate nivelurile, a examinat progresele și provocările actuale în realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD), cu accent pe cinci din cele 17 Obiective: ODD 6 - apă curată și sanitație, ODD 7 - energie curată și accesibilă, ODD 9 - industrie, inovare și infrastructură, ODD 11 - orașe și comunități durabile și ODD 17 - parteneriate pentru ODD.
 
Țara noastră s-a numărat printre cele 39 de state care au prezentat, în cadrul segmentului la nivel înalt, Rapoarte Naționale Voluntare (RNV) privind implementarea ODD. Raportul României, al doilea după cel din 2018, a fost completat cu o declarație care reflectă perspectiva tinerilor, cu un raport al copiilor și cu un raport voluntar elaborat la nivelul municipiilor și comunelor. Prezentările au fost susținute de șeful delegației române, împreună cu Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă din cadrul Guvernului, și Ioana Dospinescu, reprezentanta Asociației Tineretul ONU din România.

Ca în fiecare an, UIP a asigurat dimensiunea parlamentară a Forumului ONU prin organizarea unei reuniuni parlamentare la care participanții au discutat despre rolul și eficiența mecanismelor și structurilor parlamentare dedicate ODD, pornind de la constatările celui mai recent studiu al UIP în materie. Programul a mai inclus un schimb de experiență și bune practici privind contribuția parlamentelor la realizarea ODD6 – apă curată și sanitație, precum și o dezbatere despre instrumentele de monitorizare a implementării ODD.
 
În intervenția sa pe această ultimă temă, senatorul Gheorghiță Mîndruță a menționat adoptarea, de către  România, a unui nou set de Indicatori Naționali de Dezvoltare Durabilă meniți să asigure monitorizarea eficientă a implementării strategiei țării noastre în materie, inclusiv din perspectiva progreselor sociale și de mediu, și a subliniat  că noul set include indicatori referitori la utilizarea resurselor, consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon. În continuare, reprezentantul GRUI s-a  referit la platforma online România Durabilă, care conține  indicatori naționali și europeni, dar și barometre care măsoară percepția opiniei publice privind ODD. Acesta a amintit, totodată, că strategiile sectoriale ale României includ evaluări privind contribuția la realizarea ODD, menționând, cu titlu de exemplu, strategiile privind  economia circulară, respectiv, dezvoltarea urbană.
 
În încheiere, senatorul Mîndruță a subliniat că pacea și securitatea sunt condiții sine qua non pentru realizarea Agendei 2030. Agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei amenință ordinea internațională bazată pe reguli, pacea și securitatea globală, și are consecințe grave în plan economic și umanitar, accentuând provocările legate de implementarea  ODD.  ”Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să punem accentul pe conexiunile dintre dezvoltare, aspectele umanitare și pace, să intensificăm eforturile pentru prevenirea conflictelor și să promovăm reziliența societăților noastre prin soluții cât mai incluzive. Parlamentele trebuie să fie principalii promotori ai acestor imperative ”, a subliniat senatorul Mîndruță.
***
 
În marja Forumului ONU, senatorul Gheorghiță Mîndruță a participat la diferite evenimente, între care: Laboratorul RNV Programe inovatoare și mecanisme de guvernanță ale sectorului public în sprijinul proceselor RNV, organizat de România în parteneriat cu Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU;  reuniunea privind coerența politicilor în sprijinul dezvoltării durabile, organizată de Slovacia, în colaborare cu OCDE, România, Belgia, Ghana și Italia, la care a fost lansată ediția 2023 a raportului OCDE Promovarea coerenței politicilor în vremuri de criză: practici și instrumente pentru accelerarea progresului în implementarea ODD; dezbaterea privind contribuția formatelor de cooperare regională și, în special, a Inițiativei Central Europene la promovarea ODD, organizată de Republica Moldova.



Go to top