”Avem nevoie de predictibilitate fiscală și legislativă pentru un mediu economic sănătos” este mesajul pe care reprezentanții comunității de business din Sibiu l-au transmis în cadrul întâlnirii pe care au avut-o cu senatoarele USR Ruzandra Cibu-Deaconu și Violeta Alexandru.
Oamenii de afaceri din Sibiu din cadrul filialei locale a Romanian Business Leaders, au discutat cu Violeta Alexandru – președinta comisiei parlamentare pentru aderarea Romaniei la OECD– împreună cu senatoarea de Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu despre implicațiile și impactul asupra companiilor private a procesului de aderare a României la OECD.
„Nu este un secret faptul că oamenii de afaceri sunt dezamăgiți de clasa politică, am abordat și acest subiect, în contextul negocierilor pentru formarea unui nou guvern și pentru stabilirea unor măsuri de redresare fiscală a României. Atât eu, cât și ei avem speranța că putem crește nivelul clasei politice din România, dar este nevoie de timp pentru asta”, a mai spus Ruxandra Cibu Deaconu.
Principala concluzie desprinsă după două ore de discuții a fost că, încă o dată, România este împinsă cu forța să-și reformeze și să-și modernizeze legislația, politica fiscală, sistemul economic, pentru a putea fi acceptată într-o organizație internațională.
„Mediul de afaceri rămâne interesat de transformările economice care pot sa plaseze România într-o piață economică globală. În același timp, toate aceste eforturi se simt umbrite de emoția amânării soluțiilor privind echilibrarea bugetului public și de îngrijorarea că ar putea fi suportate de mediul de afaceri și de cetățeni”, a declarat senatoarea Violeta Alexandru, la finalul întâlnirii de la Sibiu.
Participanții au atras din nou atenția că este nevoie de predictibilitate fiscală și legislativă pentru un mediu economic sănătos, dinamic, capabil să aducă o creștere economică și, implicit, venituri mai mari la bugetul de stat. Reprezentanții companiilor membre ale organizației RBL au reamintit că politicile economice și fiscale ale statului trebuie să țintească în special partea de economie gri, care face evaziune, pentru a nu împovăra și mai mult tot companiile care își plătesc corect și la timp obligațiile fiscale.
În cadrul întâlnirii dintre USR și RBL s-a mai discutat despre legislația muncii, rămasă în urmă față de realitățile economice, despre pensiile speciale și despre justiție, trei subiecte cu greutate pentru România, care îi îngrijorează în continuare pe oamenii de afaceri și care sunt prioritare pe agenda de reforme propusă de USR.