Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Aurel-Horea Soporan la Vizita oficială a delegației la nivel înalt a Adunării Parlamentare a Mediteranei la Washington DC

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie a.c. a avut loc vizita oficială a unei delegații la nivel înalt a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM) la Washington DC. Senatul României a fost reprezentat de domnul senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM și vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
Programul vizitei a inclus întrevederi cu David Schenker, asistent al secretarului de stat responsabil pentru Orientul Mijlociu, Chris Backemeyer, asistent adjunct al secretarului de stat responsabil pentru diplomație publică și presă, David Burns, asistent adjunct principal al procurorului general responsabil pentru Divizia de Siguranță Națională, Dan Stigall, consilier pentru relații internaționale la Biroul asistentului procurorului general din cadrul Diviziei de Siguranță Națională a Departamentului de Justiție, Michael T. Harvey, asistent administrator responsabil pentru Biroul Orientul Mijlociu din cadrul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Michael Patrick Mulroy, asistent adjunct al secretarului pentru apărare responsabil pentru Orientul Mijlociu, Gerald M. Feierstein, prim-vicepreședintele Institutului pentru Orientul Mijlociu, Robert Satloff, directorul executiv al Institutului Washington de Politici pentru Orientul Mijlociu și cu Victoria Coates, directorul responsabil pentru Orientul Mijlociu în cadrul Consiliului Național de Securitate al Administrației Prezidențiale.
În cadrul întrevederilor, Delegația APM a subliniat importanța diplomației parlamentare în abordarea problematicii Orientului Mijlociu, a prezentat detaliat activitatea organizației și a susținut inițierea unui dialog instituțional structurat între Statele Unite ale Americii și Adunarea Parlamentară a Mediteranei. 
Tematicile reuniunilor au vizat domenii de importanță majoră pentru zona mediteraneană extinsă precum diminuarea fricțiunilor economice la nivel global, procesul de pace din Orientul Mijlociu, migrația, lupta împotriva terorismului, armonizarea legislației în domeniu la nivel regional și evoluțiile recente din Libia și Siria. De asemenea, membrii APM au reliefat necesitatea unei implicări active din punct de vedere economic a Statelor Unite ale Americii în Orientul Mijlociu și Africa.
În acest context, senatorul Aurel-Horea Soporan a evidențiat impactul pe care îl pot avea evoluțiile din Orientul Mijlociu asupra zonei Mării Negre, a Europei de Sud-Est și a Balcanilor. Evenimentele din Siria și Libia pot genera provocări a căror rezolvare nu poate fi atribuită exclusiv statelor limitrofe, deoarece astfel de provocări se situează în afara limitărilor impuse de granițele geografice.
Delegația APM a fost compusă din Alia Bouran, senator (Iordania), președintele APM, ambasador Sergio Piazzi, secretarul general al APM, Lhou Lmarbouh, senator (Maroc), președinte de onoare al APM, Aurel-Horea Soporan, senator, membru al Delegației Parlamentului României la APM, Mohamed Abou El Enein (Egipt), președinte de onoare al APM și observator permanent la Liga Statelor Arabe și Majallie Whbee (Israel), consilier diplomatic al APM, responsabil pentru Orientul Mijlociu.



Go to top