Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială în Republica Franceză, a delegației Senatului României, condusă de senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene

O delegație a Comisiei pentru afaceri europene, condusă de președintele acesteia, Angel Tîlvăr a efectuat o vizită oficială în Republica Franceză, în perioada 24-26 octombrie a.c. la invitația președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Senatului Franței, Jean-Francois Rapin.
Din delegația română au mai făcut parte senatoarea Anca Dragu, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc și senatorul Vlad-Mircea Pufu.
În cadrul întrevederilor cu omologii francezi, discuțiile au evidențiat caracterul dinamic al cooperării la nivel bilateral, dar și în plan european și internațional, fiind reiterat interesul comun pentru aprofundarea și extinderea dialogului parlamentar, în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte precum criza din Ucraina și consecințele acesteia asupra UE, economia verde precum si cooperarea bilaterală în plan parlamentar în diferitele formate din care atât Franța, cât și România fac parte.
Un subiect prioritar a vizat aderarea României la spațiul Schengen și implicarea responsabilă și eficientă a instituțiilor române în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. În cadrul întrevederii oficiale din Senatul Franței, parlamentarii români și cei francezi au salutat adoptarea, de către Parlamentul European, a Rezoluției privind aderarea României la spațiul Schengen.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Angel Tîlvăr a arătat, în cadrul discuțiilor cu omologii francezi că  ,,subiectul lărgirii Schengen și al aderării României, la acest spațiu a căpătat o importanță solidă pe fondul evoluțiilor produse la nivel european de impactul crizelor din ultimii ani, cauzate de pandemia de COVID-19 și de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. Provocările legate de criza energetică și de numărul semnificativ de persoane din Ucraina care își găsesc un refugiu în UE, aduc în discuție frontierele interne ale Uniunii și rolul României în arhitectura de securitate a Flancului Estic. Țara noastră, a făcut eforturi diplomatice, politice și tehnice pentru a convinge partenerii europeni de necesitatea admiterii noastre în Spațiul Schengen.
Este un fapt incontestabil că România a fost întotdeauna pro-activă în ceea ce privește inițiativele menite să asigure siguranța unui spațiu european fără frontiere. Ca furnizor de securitate în zonă, România merită să aibă recunoașterea eforturilor de solidaritate și de apărare a spațiului UE pe zona răsăriteană”. Domnia sa și-a exprimat optimismul cu privire la finalizarea cu succes a dosarului Schengen, întrucât a constatat mobilizarea actualei președinții cehe a Consiliului UE și a Comisiei Europene pentru a sprijini eforturile României de a avansa pe agenda de aderare.
În cadrul întrevederilor, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Franței, Jean-Francois Rapin a transmis că România a făcut progrese considerabile și susține aderarea României la Spațiul Schengen.
Delegația română a apreciat calitatea discuțiilor avute cu omologii francezi și si-au exprimat aprecierea pentru susținerea pe care România o are la nivelul parlamentar francez.
În context, președintele Comisiei pentru afaceri europene și-a arătat aprecierea pentru declarațiile de sprijin făcute și de Președintele Emmanuel Macron în timpul vizitei în România, declarații care au avut ecou în rândul partenerilor europeni.
La întrevederi a participat și însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României la Paris, Sena Latif.
 
 
 



Go to top