Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu participă la Conferința Rețelei Parlamentare pentru Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional (Washington D.C., 8-9 aprilie 2019)

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, se află în Statele Unite ale Americii pentru a participa la Conferința Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale, la Washington D.C. Platforma parlamentară care patronează evenimentul începând cu anul 2000, este formată din peste 1.000 de parlamentari din 140 de țări, şi are ca scop urmărirea creșterii transparenței și responsabilității în cadrul instituțiilor financiare internaționale și a finanțării multilaterale a dezvoltării.

În contextul participării la conferința organizată la sediul Băncii Mondiale din capitala SUA, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut o întrevedere cu dna Kristalina Georgieva, președintele executiv al Băncii Mondiale. Înaltul demnitar român a apreciat că dezbaterea aprofundată și pe model reprezentativ a temelor aflate pe agenda rețelei parlamentare afiliate, sunt în măsură să contribuie în mod nemijlocit la actualizarea permanentă a politicilor de dezvoltare și consolidare instituțională derulate de Grupul Băncii Mondiale. Domnia sa a reconfirmat sprijinul parlamentar solid de care continuă să se bucure relațiile României cu cele două instituții financiare internaționale, iar cu privire la perspectivele acestor relații, a arătat că România se află într-o etapă de construire a unui nou tip de raporturi cu BM și FMI, prin care experiența și credibilitatea acestora să contribuie de o manieră constructivă la procesul actual de reforme în domeniul politicilor economice și fiscale.

De asemenea, Președintele Senatului a avut o întrevedere cu dl Koen Davidse, director executiv, membru în Consiliul de administrație al Băncii Mondiale, șeful Constituenței 19 din care fac parte, printre altele România, Olanda, Israel, Cipru și Republica Moldova. Dl Călin Popescu-Tăriceanu a evidențiat importanța pe care o poate avea implicarea Băncii Mondiale în derularea de proiecte în România pentru refacerea capacității instituționale și administrative.  Domnia sa a arătat că România este pregătită să inițieze împreună cu Banca Mondială un grup de lucru pentru a explora soluțiile optime având în vedere structura producției de energie, bunele practici ale Băncii Mondiale și gradul de liberalizare a pieței. De asemenea, Președintele Senatului a arătat că Banca Mondială ar putea avea o contribuție importantă și în demersurile actuale de simplificare și debirocratizare a cadrului legislativ privind achizițiile publice.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut și o întâlnire cu dna Olfa Soukri Cherif, deputat  în Parlamentul Tunisiei, vicepreședinte al Platformei  Parlamentare pentru Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional.



Go to top