Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

 
Comunicat de presă
Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României i-a audiat astăzi, 10 martie 2015, pe domnul Alin Lucian Antochi, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Justiţiei şi pe doamna Monica Cămărăscu, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.
Printre temele abordate în cadrul audierilor s-au numărat redobândirea cetăţeniei române pentru românii din Transcarpatia, facilitarea obţinerii cetăţeniei române de către românii aflaţi în vecinătate şi în Balcani, precum şi intenţia membrilor Comisiei românilor de pretutindeni de a propune noi iniţiative legislative pe acest subiect.
Referitor la tema cu privire la redobândirea cetăţeniei române pentru românii din Transcarpatia, doamna Monica Cămărăscu, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie a afirmat faptul că până în anul 2012 s-a acordat cetăţenia română pentru românii din Transcarpatia, existând însă situaţii în care unii membri ai aceleaşi familie să aibă cetăţenie română, iar alţii nu. Mulţi dintre solicitanţi nu au putut face dovada că sunt descendenţi ai persoanelor care au avut cetăţenie română. Doamna Monica Cămărăscu a subliniat faptul că din 375.000 de aplicanţi, aproximativ 320.000 au obţinut cetăţenia română.
Domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie reducerea timpului de analiză a dosarelor pentru cetăţenii care doresc obţinerea sau redobândirea cetăţeniei române. Mai mult, domnul senator Viorel Badea a subliniat faptul că în ţări precum Ungaria sau Bulgaria, procesul de acordare al cetăţeniei române se realizează într-un timp foarte scurt şi printr-o procedură mult mai simplă decât în România.
În acelaşi context, atât domnul Secretar de Stat, Alin Lucian Antochi, cât şi doamna Monica Cămărăscu, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi-au arătat deschiderea şi susţinerea în vederea colaborării cu membrii Comisiei românilor de pretutindeni, cu privire la iniţierea unor propuneri legislative referitoare la acordarea şi redobândirea cetăţeniei române.
 
 


Go to top