Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru cultură și media, la trecerea în eternitate a lui Ioan Onisei, directorul general al Teatrului Național „I. L. Caragiale” București

„Cu imensă tristeţe am primit astăzi vestea trecerii fulgerătoare în eternitate a lui Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București”, a declarat senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru cultură și media.
„Deși jurist de profesie, activitatea lui Ioan Onisei a fost nemijlocit și irevocabil legată de lumea culturii, pe diverse planuri și îndeplinind înalte funcții în instituții ale statului dedicate păstrării și sporirii patrimoniului cultural al României. A fost secretar de stat în Ministerul Culturii, în două mandate (1997-1998 și 2005-2007), deputat, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților (2000-2004), membru și vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului (2007-2012), director general adjunct al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București (din 2014) și, după dispariția marelui actor și manager cultural care a fost Ion Caramitru, director general interimar al TNB.
A participat, în calitate de coinițiator, la elaborarea unor legi fundamentale din domeniul culturii și mass-media: legea privind organizarea și funcționarea AGERPRES, legea audiovizualului, legea bibliotecilor, legea cinematografiei, legea muzeelor și colecțiilor, legea culturii scrise, legea așezămintelor culturale, legea privind liberul acces la informațiile de interes public. Când nu a mai deținut funcții de demnitate publică și-a pus toată priceperea și experiența în slujba celor cu drept de inițiativă legislativă, în efortul susținut de a îmbunătăți continuu corpusul de legi și alte reglementări din domeniul culturii și artei.
În ultima sa calitate, cea de „mână dreaptă” a managerului Teatrului Național București, a participat, cu suflet și profesionalism, la consolidarea prestigiului acestei instituții emblematice a culturii române.
Dar, dincolo de toate acestea, Ioan Onisei a fost un mare iubitor de cultură. Cei care l-au cunoscut l-au văzut adesea în postura de spectator anonim în săli de teatru sau de spectacol și au putut împărtăși cu el bucurii izvorâte din lectura cărților. Deci nu demnitățile și funcțiile vremelnice l-au apropiat pe Ioan Onisei de cultură, ci însăși dragostea cu care a îmbrățișat, toată viața, frumosul și spiritualitatea.
În numele colegilor mei din Comisia pentru cultură și media a Senatului, transmit compasiunea noastră familiei, precum și tuturor celor care l-au iubit și care s-au bucurat de prietenia lui Ioan Onisei.
Fie ca amintirea sa să fie veşnică, iar Dumnezeu să-i odihnească sufletul nobil!” a conchis președintele Comisiei pentru cultură și media din Senat.



Go to top