Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, cu Hungseung Lee, președintele Comisiei pentru apărare națională din Adunarea Națională a Republicii Coreea

Senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a avut, joi 10 noiembrie a.c., o întrevedere cu delegația Comisiei pentru apărare națională din Adunarea Națională a Republicii Coreea, condusă de Hungseung Lee.
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a apreciat dinamica foarte bună a relațiilor  bilaterale între cele două state, arătând că „este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic. Cooperarea noastră este deosebit de semnificativă acum, având în vedere contextul geopolitic și economic actual”.
Partea română a întărit faptul că este angajată în concretizarea proiectelor discutate la toate nivelurile, exprimându-și speranța că, în cel mai scurt timp, se va încheia un Acord cadru de cooperare în domeniul apărării, care va permite atragerea investițiilor sud-coreene pentru a dezvolta capacități de producție în acest domeniu strategic.
În plan internațional, România se declară favorabilă unei cooperări intensificate între NATO și Republica Coreea pe toate dimensiunile relevante.
Ambele părți au declarat că agresiunea Rusiei în Ucraina este o problemă care transcende securitatea regională sau europeană, punând în pericol elementele de bază ale ordinii internaționale, inclusiv prin anexările ilegale de teritorii ale Ucrainei. România se alătură tuturor țărilor ONU care și-au exprimat apelul către Federația Rusă de a opri războiul și de a se retrage de pe teritoriul ucrainean.
În încheiere, părțile au evidențiat rolul diplomației parlamentare în evoluția constant ascendentă a relațiilor dintre cele două țări.
Din delegația română, la întrevedere au mai participat senatorul Marcel Ion Vela membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului și președinte al Comisiei speciale comună de control parlamentar specializat al Europol (JPSG).
Din delegația parlamentară a Republicii Coreea au făcut parte Byungjoo Kim și Wonsik Shin, vicepreședinți, și HyunKi Cho, director general în cadrul Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare din Republica Coreea. La convorbiri a fost prezent și E.S. Rim Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea la București.
 
 



Go to top