Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Cătălin-Daniel Fenechiu la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Polonă

Senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, membru titular al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), a participat, în calitate de observator, la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Polonia, care au avut loc duminică, 15 octombrie 2023.
Misiunea internațională de monitorizare electorală a reunit 154 observatori. Pe lângă cei 94 de reprezentanți ai AP OSCE, parlamentari și membri ai staff-ului Adunării, au participat 33 de experţi şi observatori pe termen lung din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (ODIHR) şi 27 de reprezentanţi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Membrii Misiunii internaționale au monitorizat alegerile în Varşovia şi în zonele adiacente, precum şi în oraşele Cracovia, Gdańsk, Wroclaw şi Lublin. Reprezentantul Senatului a monitorizat 12 secții de votare din Varşovia, participând la diferite etape ale procesului de votare.
Cu peste 29 de milioane de alegători înregistrați, inclusiv peste 600.000 care au solicitat să voteze în străinătate, alegerile parlamentare din 15 octombrie au fost caracterizate de o participare record la vot.
În aceeași zi cu alegerile parlamentare, a fost organizat un referendum care a supus votului patru întrebări privind activele de stat; posibila creştere a vârstei de pensionare; înlăturarea gardului de la frontiera cu Belarus; admiterea imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa.
Conform evaluărilor AP OSCE şi ale celorlalţi observatori internaţionali, alegerile au fost competitive și, în general, organizate eficient şi în termenele legale, cadrul juridic fiind adecvat pentru desfăşurarea unor alegeri democratice. Ziua scrutinului s-a desfăşurat în mod calm şi ordonat, procedurile de votare fiind în general respectate, dar au existat totuși îngrijorări cu privire la respectarea confidențialității votului, din cauza supraaglomerării din secţii. Deși procesul electoral a fost competitiv, acesta a fost afectat de suprapuneri persistente între mesajele de campanie ale coaliției la guvernare și campaniile de informare ale guvernului, precum și de subiectivismul media, care au estompat distincția dintre partid și stat, au transmis observatorii internaţionali. 
 
 



Go to top