Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

România, în atenția UNESCO pentru exploatarea neconformă a pădurilor de fag înscrise în Patrimoniul mondial

O comisie comună a Centrului pentru patrimoniu mondial UNESCO și specialiști în monitorizare reactivă de la Uniunea Internațională de Conservare a Naturii (IUCN) vor veni în România, pentru a evalua modul în care țara noastră respectă regulile de administrare a unuia dintre obiectivele sale înscrise în Lista Patrimoniului Mondial, „Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”. Situația din România a fost dezbătută în cadrul celei de a 43-a sesiuni a Comitetului patrimoniului mondial UNESCO, la care participă o delegație parlamentară condusă de deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, din care fac parte deputații Lucian Simion și Sorin Lazăr și senatorul Alexandru Pereș.
 
Situl „Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei” cuprinde păduri situate în 11 țări europene, printre care și România, care are înscrise opt rezervații naturale și codri seculari. În noiembrie 2018, în urma unei sesizări, Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a cerut lămuriri autorităților române privind operațiunile de exploatare forestieră în pădurile din zonele tampon ale componentelor românești ale sitului. În ciuda asigurărilor date de autoritățile de la București, potrivit cărora  exploatările forestiere nu au afectat valoarea universală a pădurilor seculare de fag, oficialii UNESCO au solicitat lămuriri suplimentare și s-au arătat îngrijorați că tăierile de arbori ar putea avea un impact negativ asupra sitului.
 
„În discuție se află, în principal, zonele tampon din parcurile naționale Domogled-Valea Cernei și Cheile Nerei-Beușnița, unde s-a înregistrat activitate de exploatare forestieră și există temerea că acestea au fost foarte aproape sau  chiar adiacente de granițele zonelor componente ale sitului UNESCO. Reprezentanții organismului internațional nu au siguranța că tăierile de arbori nu afectează negativ procesele naturale și, în consecință, valoarea universală a sitului. Personal, sper că nu am fost atât de lipsiți de responsabilitate, încât să periclităm apartenența noastră la acest important obiectiv de patrimoniu UNESCO, pentru o activitate economică pasageră”, spune deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
 
România va fi vizitată de o misiune comună a Centrului pentru Patrimoniu Mondial și IUCN, pentru a fi monitorizată privind regimul de gestionare a zonelor tampon și pentru a se evalua impactul activităților de exploatare forestieră care au avut loc.
 
NOTĂ
 
Din situl UNESCO „Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”, în România fac parte următoarele arii protejate:
  • Rezervația naturală Izvoarele Nerei din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului;
  • Rezervația mixtă Cheile Nerei-Beușnița din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița;
  • Rezervația naturală Coronini-Bedina, rezervația naturală Iauna-Craiova și rezervația naturală Ciucevele Cernei din Parcul Național Domogled-Valea Cernei;
  • Masivul Cozia și Cheile Lotrișorului din Parcul Național Cozia;
  • Codrul secular Șinca;
  • Codrul secular Slătioara;
  • Codrii seculari de la Izvorul Șurii și Preluci situați în rezervația naturală Arcer-Țibleș Bran;
  • Codrii seculari de la Strâmbu-Băiuț.


Go to top