Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială în Republica Franceză a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu Franța din cadrul Senatului, condusă de senatorul Titus Corlățean

În perioada 5-8 iunie 2023, a avut loc vizita oficială în Republica Franceză a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu Franța din cadrul Senatului României, condusă de senatorul Titus Corlățean, președintele Grupului, la invitația senatorului Bernard Fournier, președintele Grupului interparlamentar de prietenie din cadrul Senatului francez. Din delegația Senatului au făcut parte senatorii Cristian Bordei, vicepreședintele Grupului, Ioan Deneș, Alexandru Nazare şi Andrei Busuioc, membri ai Grupului acțiunea constituindu-se ca răspuns la vizita efectuată de partea franceză în România, în perioada 8-11 iunie 2022.
Programul a cuprins întrevederi cu Grupul parlamentar de prietenie cu România din cadrul Senatului cât şi din cadrul Adunării Naționale a Franței, întâlniri la nivelul conducerii Senatului francez, cu domnul Roger Karoutchi, prim-vicepreședinte al Senatului, cu Comisia de politică externă, apărare și forțe armate, condusă de senatorul Christian Cambon, cu membrii Comisiei pentru afaceri europene, condusă de senatorul Jean-François Rapin, președintele Comisiei, precum și la nivel guvernamental cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Laurence Boone, cu Christophe Gigaudaut, delegatul pentru afaceri francofone din cadrul Ministerului pentru Europa şi Afaceri externe, precum și  cu  Philippe Gustin, prefect, directorul de cabinet al ministrului apărării. Totodată, senatorul Titus Corlăţean a avut o întrevedere cu Laurent Fabius, președintele Consiliului Constituțional al Frantei. Delegația Senatului României a fost invitată în loja de onoare a Senatului francez și salutată de Președintele de ședință, de senatorii și miniștri francezi prezenți la reuniunea de plen respectivă.
Cu ocazia vizitei, au fost abordate teme de interes privind cooperarea în plan bilateral, în domeniul  politic, economic și strategic, privind războiul de agresiune rus din Ucraina, regiunea Mării Negre, Republica Moldova,  Francofonia, precum și aderarea României la spațiul Schengen și OCDE. Prin dimensiunea parlamentară, vizita a contribuit la aprofundarea relației de parteneriat strategic dintre România și Republica Franceză. Discuțiile purtate au dus la consolidarea cooperării în cadrul unor proiecte comune și a unei game extinse de subiecte de interes reciproc, atât în plan bilateral, cât și al agendei europene.
În contextul marcării în România a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de pace de la Trianon, președintele Corlățean a mulțumit autorităților franceze pentru rolul istoric jucat în 1920 de oficialii politici și militari francezi la Conferința de pace de la Versailles și pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri a Transilvaniei cu Patria Mamă- România.
 
 



Go to top