Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul Președintelui Senatului României, dl Teodor Meleșcanu, la ședința solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților consacrată celebrării a 30 de ani de la Revoluția din 1989

Domnule Președinte al României,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Prim Ministru al României,
Domnule Președinte Emil Constantinescu,
Majestatea Voastră,
Înaltpreasfinția Voastră,
Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Domnule Președinte al Curții de Conturi,
Doamnelor și domnilor deputați și senatori,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic,
Stimați reprezentanți ai instituțiilor din domeniul securității naționale,
Stimați invitați, în special cei  care reprezentați asociațiile revoluționare,

 
 
Acum trei decenii regimul comunist la nivel european s-a prăbușit. Sfârșitul istoriei a fost amânat și o nouă etapă care oferea oportunități și speranță pentru toți cetățenii români și cei europeni a început. A fost o cotitură radicală pentru Europa Centrală și de Est, care a construit o imagine total nouă și diferită întregului continent prin schimbarea rapidă a arhitecturii politice și instituționale a societăților.
De aceea, ceremonia solemnă de astăzi simbolizează datoria noastră conștientă și sinceră prin care aducem și un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate și care au pus piatra de temelie pentru dezvoltarea și consolidarea democrației românești.
În România, spre deosebire de alte state din Europa Centrală și de Est, chiar dacă prăbușirea regimului comunist s-a produs de o manieră bruscă și violentă, construirea unui nou sistem politic deschis, atașat valorilor occidentale a fost îmbrățișat rapid de toți românii.
Cu toții am fost uniți de dorința de a rupe legătura cu trecutul și de a vedea sfârșitul comunismului. Am prețuit, mai mult decât orice, ideea de libertate, de egalitate de șanse și de prosperitate și am dorit să construim o societate democratică cu o economie de piață liberă. Dacă la început această viziune purta în ea întreaga promisiune și speranță a cetățenilor, acum reprezintă modul lor de gândire, de viață și de acțiune.
La 30 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est și cu precădere în România putem observa că impactul pe care democrația l-a avut asupra societății noastre greu încercate se manifestă. Îmbrățișarea valorilor democratice de către țara noastră a venit în mod natural, chiar dacă presupunea provocări multiple, dificile și, de cele mai multe ori, imprevizibile.
Tranziția către democrație a fost cu atât mai mult accelerată de dorința României de a se reconecta cu Europa. Pentru mentalul colectiv ideea de democrație coincide cu identitatea europeană și euroatlantică. De aceea, în ultimele trei decenii toate eforturile noastre naționale au fost direcționate către aderarea la NATO în 2004, integrarea în Uniune Europeană în 2007 și exercitarea cu mare succes a primei Președinții Române la Consiliul Uniunii Europene. Aceste obiective majore pe care am reușit să le îndeplinim au dat noi valențe procesului de democratizare, europenizarea și a practicii libertății, respectării dreptului omului ca valori fundamentale care au stat la baza modernizării.
Această ședința solemnă comună care ne reunește pe noi toți astăzi reprezintă și un moment important în care trebuie să reflectăm împreună asupra stării de fapt a societății românești la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și încotro se îndreaptă.
Dar este și un moment de introspecție, de evaluare a rolului și obiectivelor noastre pe termen lung, un moment în care se simte nevoia unei colaborări îndeaproape între clasa politică, societatea civilă și cetățeni, pentru a gândi viitorul României.
Ceea ce am reușit să construim în acești 30 de la căderea regimului comunist se bazează pe adoptarea unor valori fundamentale evidente, deja naturalizate de societatea noastră, dar care trebuie revitalizate și apărate în mod permanent. Cu toții avem privilegiul libertății, dar în același  timp avem și responsabilitatea respectării valorilor democratice. Trebuie să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care noi, politicienii, îl avem în modernizarea arhitecturii instituționale, precum și cu mai multă înțelepciune lupta politică, astfel încât să fie respectate întru totul limitele legale și constituționale și, nu în ultimul rând să privim misiunea noastră cu încrederea că putem propune o viziune pentru dezvoltarea unei societăți românești mai puternice, mai aproape de cetățeni și cu un rol bine definit în structurile europene și euroatlantice din care face parte.

Vă mulțumesc!



Go to top