Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea Secretarului General al Senatului la Reuniunea Secretarilor Generali ai Parlamentelor din Uniunea Europeană, în format online, Berlin, 29 martie 2021

Secretarul General al Senatului, Ciprian Bucur, a  participat în format online la Conferința  Secretarilor Generali ai Parlamentelor Uniunii, în data de 29 martie.
Principalele  teme  abordate  în cadrul reuniunii au fost: prezentarea dimensiunii parlamentare a președinției portugheze a Consiliului European,  răspunsuri la provocările crizei  pandemice - digitalizarea  parlamentelor, securitatea cibernetică, rapoartele privind cooperarea interparlamentară între statele Uniunii Europene și prezentarea raportului privind rețeaua Ipex.
Referitor la provocările crizei pandemice și digitalizarea parlamentelor, s-a subliniat  faptul că reuniunile în regim de video-conferință și reuniunile hibride pot reprezenta o completare valoroasă și o consolidare a cooperării parlamentare. În acest sens, au fost încurajate parlamentele să faciliteze video-conferințele interparlamentare prin asistență reciprocă și cooperare  tehnică mai consolidată.
În timpul intervențiilor, s-a menționat importanța deosebită pe care parlamentele naționale trebuie să o acorde  protecției datelor și a securității cibernetice dar și creșterea nivelului de conștientizare strategică a modului în care instrumentele și serviciile digitale pot îmbunătăți activitatea parlamentară.
Secretarii generali au apreciat evoluţiile actuale ale IPEX, în special lansarea noului website, sursă vitală de informaţii privind cooperarea interparlamentară şi controlul parlamentar asupra documentelor, în cadrul procesului de luare a deciziilor la nivelul UE.  În acest sens, Secretarii generali au accentuat faptul că lansarea cu succes a noului website depinde de eforturile corespondenţilor IPEX care, în activitatea lor, vor fi sprijiniţi de propriile administraţii.



Go to top