Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Sorin Mihai Cîmpeanu la întrevederea membrilor Delegaţiei Parlamentului României la APF cu Reprezentantul Organizației Internaționale a Francofoniei pentru ţările din Europa Centrală și de Est

Senatorul Sorin Mihai Cîmpeanu a participat marţi, 15 martie a.c., la Palatul Parlamentului, în calitate de  membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), alături de deputatul Florin-Alexandru Alexe, preşedintele Delegaţiei și deputata Simona Bucura-Oprescu, la o întrevedere cu Eric Poppe, Reprezentantul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și de Est.
 
Eric Poppe a prezentat membrilor Delegației Parlamentului României priorităţile mandatului secretarului general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo, şi anume: susținerea proiectelor şi programelor dedicate pentru promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale, rezolvarea problematicilor legate de tineret, digitalizarea, precum și egalitatea dintre femei și bărbați, cu accent pe educaţia fetelor şi autonomizarea femeilor. A fost menționat, ca exemplu de bune practici, Proiectul de creare a fondului «La Francophonie avec elle», destinat susţinerii femeilor în perioada pandemiei de COVID-19. Reprezentantul OIF pentru Europa Centrală și Est și-a exprimat satisfacția pentru implicarea activă a României în promovarea proiectelor şi valorilor francofone şi a asigurat partea română de întregul său sprijin pentru continuarea unei cooperări de succes.
 
Membrii Delegației Parlamentului României au salutat preluarea de către Eric Poppe, un bun cunoscător al regiunii şi al profilului francofon al României, a conducerii Reprezentanţei OIF pentru ţările din Europa Centrală şi de Est cu sediul la Bucureşti. Totodată, au menționat importanța principalelor evenimente şi proiecte ale Francofoniei care au beneficiat de susţinerea parlamentarilor români în cursul ultimilor ani şi şi-au exprimat disponibilitatea de a stabili direcţii de acţiune comună pentru viitor.
 
Domnul senator Sorin Mihai Cîmpeanu a menționat promovarea limbii franceze cu ocazia participării domniei sale la reuniunile Grupului de lucru al APF pentru monitorizarea implementării Declaraţiei de la Bucureşti privind promovarea limbii franceze în instituţiile europene în contextul Brexit, adoptată de Regionala Europa a APF în anul 2018 și la reuniunile în format videoconferinţă cu miniştrii educaţiei din țările Uniunii Europene.
 
De asemenea, domnul senator Sorin Mihai Cîmpeanu a asigurat participanții la întrevedere de susţinerea priorităţilor secretarului general al OIF şi ale principalelor instituţii ale Francofoniei, în tripla sa calitate de membru al Delegaţiei române la APF, de Preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei şi de membru al Conferinţei miniştrilor din domeniul educaţiei a OIF.
 
 
Marcarea, de către membrii  APF, inclusiv de Delegația Parlamentului României la APF, a Zilei Internaţionale a Francofoniei (20 martie a.c.), confirmă, o dată în plus, angajamentul sinergic al instituţiilor şi operatorilor direcţi ai OIF în derularea proiectelor  globale ale Francofoniei, în spiritul  „solidarităţii active”, principiu fondator cu rol primordial în consolidarea profilului şi relevanţei organizaţiei în plan internaţional.
 
Informații suplimentare
România este membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din anul 1993. În 2007, România a fost desemnată, de către Secretarul General al Francofoniei, „stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est. România găzduiește sediile regionale ale Organizației Internaționale a Francofoniei și ale Agenției Universitare a Francofoniei.



Go to top