Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Comisiei parlamentare UNESCO la cea de a 42-a Conferință Generală UNESCO

Senatorul Dănuț Bica și deputații Angelica Fădor și Mircia Chelaru, membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, au participat, în perioada 7-9 noiembrie a.c., la cea de-a 42 sesiune a Conferinței Generale UNESCO la sediul UNESCO de la Paris.
Reprezentanții celor 194 de state membre, ai mai multor organizații internaționale și ai societății civile dezbat pe durata Conferinței Generale (7-22 octombrie a.c.) activitatea organizație, în contextul actualelor provocări globale și a evoluțiilor rapide ale secolului XXI, precum schimbările climatice și noile tehnologii. Pe durata celei de-a 42 a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, statele membre vor lua decizii majore cu privire la bugetul UNESCO pentru intervalul 2024-2025 și 2026-2029, asupra implementării rezoluțiilor precedente, precum și a rapoartelor referitoare la activitățile organizației.
În deschiderea conferinței, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că organizația este ,,un instrument extraordinar” și a adăugat că ,,istoria UNESCO este cea a unei organizații care produce rezultate mai bune atunci când se concentrează asupra misiunilor sale", subliniind necesitatea ca organizația să rămână ,,un organism coerent".
România a marcat un moment istoric, în cadrul acestei sesiuni, E.S. Simona Mirela Miculescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO a fost aleasă în unanimitate, de către reprezentanții celor 194 de state, pentru un mandat de doi ani, în funcția de președinte a celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite. Astfel, țara noastră prezidează, pentru prima oară, acest organ de conducere al UNESCO, în cei 67 de ani de apartenență.
Din delegației României, condusă de ministrul educației, Ligia Deca, au făcut parte și secretarul de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Janina Sitaru, secretarul de stat în cadrul Ministerul Culturii, Diana Baciuna, precum și secretarul general adjunct al Ministerului Cercetării, Geea Balazsy Titieni.
 
Context:
Pe lângă o reuniune ministerială la nivel înalt pe tema  ,,Educație pentru pace”, la conferință va avea loc și o sesiune pe tema ,,Regândirea unui teren comun pentru a lucra împreună”, la care vor participa șefi de stat și de guvern.
În cadrul conferinței vor avea loc, de asemenea, reuniuni paralele pentru a discuta diverse aspecte legate de activitatea Organizației Națiunilor Unite.
 



Go to top