Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Irina Elisabeta Kovacs la cea de-a 11-a Conferință a Asociației Senatelor, Shura și Consiliilor echivalente din Africa și lumea arabă

Senatoarea Irina Elisabeta Kovacs, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat, în calitate de reprezentant al Adunării, la cea de-a 11-a Conferință a Asociației Senatelor, Shura și Consiliilor echivalente din Africa și lumea arabă[1], care s-a desfășurat la Rabat, în perioada 3-5 martie a.c..
Acest eveniment la nivel înalt a oferit delegației APM oportunitatea de a consolida relațiile cu adunări parlamentare ale unor state cu importanță strategică din Africa și lumea arabă și de a participa la dezbaterea unor teme de actualitate: redresarea economică post-COVID-19; rolul central al tinerilor și al femeilor în cadrul politicilor de dezvoltare și al investițiilor durabile; echitate în domeniile schimbărilor climatice și sănătății. Programul conferinței a inclus și un dialog cu reprezentanți ai Senatelor din America Latină și Caraibi.
În cadrul sesiunii intitulate „Comerțul și schimburile economice între Africa, Lumea Arabă, America Latină și Caraibe – realități și perspective”, senatoarea Kovacs a reiterat poziția APM privind agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, avertizând asupra potențialului devastator al impactului economic generat de criza actuală.
„În afara consecințelor umanitare tragice, putem deja observa o creștere substanțială a inflației, a prețurilor energiei și a perturbării lanțurilor globale de valori, care pot avea efecte imprevizibile pe termen lung asupra stabilității sistemului financiar internațional.”
De asemenea, senatoarea a subliniat importanța diplomației parlamentare în promovarea unor inițiative regionale care pot facilita comerțul și cooperarea financiară, precum înființarea unui sistem integrat în domeniul energiei regenerabile pentru zona euro-mediteraneană și statele din Golf.
În finalul intervenției sale, Irina Elisabeta Kovacs a evidențiat nevoia stringentă de a relansa investițiile intra-regionale și comerțul în regiunea MENA. În acest context, ea a menționat: „APM va organiza în curând primul <<Davos>> al Mediteranei, care va reprezenta o excelentă oportunitate, pentru liderii politici și reprezentanți ai mediului de afaceri, de a formula propuneri privind facilitarea unei integrări economice regionale”.
 
[1]Constitută în anul 2004, Asociația Senatelor, Shura și Consiliilor echivalente din Africa și lumea arabă reprezintă o platformă de dialog și cooperare între președinții Camerelor superioare din țări africane și arabe. Asociația are ca principale obiective: promovarea bicameralismului; susținerea cooperării dintre țările membre, în plan economic, politic, social și cultural; facilitarea schimbului de informații și de experiență între Camerele superioare; examinarea temelor de interes comun și adoptarea de recomandări; coordonarea demersurilor în cadrul organizațiilor regionale și internaționale. 
 Go to top