Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Silvia-Monica Dinică, președinta Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, la webinarul cu tema Impactul COVID-19 asupra realizării Obiectivelor Dezvoltării Durabile - rolul parlamentelor

Senatoarea Silvia-Monica Dinică, președinta Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, vicepreședintă a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) și membră a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, a participat marți, 9 martie, la webinarul cu tema Impactul COVID-19 asupra realizării Obiectivelor Dezvoltării Durabile - rolul parlamentelor, la invitația Secretarului general al Uniunii Interparlamentare (UIP), Martin Chungong.
Evenimentul a reunit parlamentari din țări europene și reprezentanți ai UIP, ai Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UNECE) și ai Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), pentru un schimb de informații, opinii și bune practici privind soluțiile în măsură să conducă la realizarea de progrese în domeniul dezvoltării durabile, în ciuda dificultăților generate de pandemia de COVID-19.
În calitate de co-raportor pentru rezoluția UIP cu tema Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, cu precădere consumul și producția responsabile, Silvia-Monica Dinică a prezentat principalele direcții de acțiune propuse prin acest document. Au fost menționate, în acest context, recomandările referitoare la: creșterea ciclului de viață al produselor, promovarea unor practici durabile de gestionare a deșeurilor, încurajarea achizițiilor publice ecologice, dezvoltarea infrastructurii ecologice și a tehnologiilor nepoluate, rolul educației în tranziția către un mod de consum responsabil.
Președinta Comisiei a subliniat că aplicarea principiilor economiei circulare în sectoare cheie poate contribui la combaterea cauzelor și diminuarea efectelor schimbărilor climatice și a pledat pentru fundamentarea politicilor de cooperare pentru dezvoltare pe cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD).
Vicepreședinta GRUI a precizat, totodată, că abordarea activității legislative din perspectiva ODD este o prioritate a Parlamentul României, menționând, cu titlu de exemplu, proiectul de lege care vine în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii și al domeniului HORECA, prin finanțări menite să încurajeze producția de energie din surse regenerabile și utilizarea autovehiculelor electrice.
"Este esențial pentru noi, ca parlamentari, să nu ratăm oportunitatea unei redresări post-COVID-19 ecologică și sustenabilă. În lipsa acesteia, promovarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este de neconceput", a subliniat Silvia-Monica Dinică în încheierea intervenției sale. 
 
 
 



Go to top