Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Comisiei pentru românii de pretutindeni la inaugurarea paraclisului episcopal al Episcopiei Basarabiei de Sud – Cahul

O delegație a Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, condusă de președintele Claudiu Târziu, a vizitat joi, 26 mai 2022, municipiul Cahul din Republica Moldova pentru a participa la târnosirea paraclisului episcopal al Episcopiei Basarabiei de Sud. Din delegație au mai făcut parte senatorii Vasilică Potecă, vicepreședinte, Viorel Badea și Iulian Mihail Bîca, membri ai comisiei.
Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a patru ani de la alegerea și instalarea Preasfințitului Veniamin ca episcop al Basarabiei de Sud (2018) și a trei decenii de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei (1992).
Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, diaconi și șase ierarhi în frunte cu ÎPS Teofan Savu, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. A fost pentru prima dată în ultimii 216 ani când un mitropolit al Moldovei a vizitat orașul Cahul.
Din soborul înaltelor fețe bisericești au mai făcut parte ÎPS Petru Păduraru, arhiepiscop al Chișinăului, mitropolit al Basarabiei și exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscop al Dunării de Jos, PS Veniamin Goreanu, episcop al Basarabiei de Sud, PS Ieronim Sinaitul (Crețu), vicar patriarhal, delegat al PF Părinte Patriarh Daniel, și PS Emilian Crișanul (Nica), episcop vicar al Episcopiei Aradului.
În continuarea vizitei, senatorul Claudiu Târziu, însoțit de ierarhul român al locului, PS Veniamin Goreanu, și PS Ieronim Sinaitul, vicar patriarhal, s-a deplasat pe șantierele de construcție ale mai multor biserici și așezăminte ale Episcopiei Basarabiei de Sud din raioanele Cahul și Cantemir care beneficiază de sprijinul financiar al statului român prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte: biserica Sf. Dumitru din municipiul Cahul, mănăstirea Sf. Treime din comuna Roșu, bisericile din localitățile Cucoara, Gotești și Ghioltosu, precum și mănăstirea Eroilor din localitatea Țiganca.
Luând act la fața locului de stadiul lucrărilor de construcție, senatorul Claudiu Târziu a declarat: „Felicitările mele pentru aceste realizări! Prezența și consolidarea jurisdicției Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova are un rol de primă importanță pentru reintegrarea națională într-un context geopolitic regional marcat puternic de schimbări dramatice ale climatului de securitate.
Încurajăm toate episcopiile Mitropoliei Basarabiei să valorifice integral până la rectificarea bugetară fondurile alocate. Susținerea Mitropoliei Basarabiei reprezintă o cauză transpartinică și trebuie să facă obiectul consensului partidelor politice reprezentate în Parlamentul național. Doar așa putem contribui la scoaterea fraților noștri de la răsărit de Prut de sub tutela abuzivă și controlul spiritual exercitat de centrul de putere bisericească de la Moscova”.
Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe-Ismail) este o eparhie istorică transfrontalieră a Bisericii Ortodoxe Române, având jurisdicție canonică în sudul Republicii Moldova și partea basarabeană a euroregiunii moldo-româno-ucrainene Dunărea de Jos (raioanele Ismail, Bolgrad și Cetatea Albă).
 
 
 



Go to top