Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Sorin-Mihai Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF) și a senatoarei Gabriela Creţu, membră a delegației, la Conferința „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”

Senatorul Sorin - Mihai Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF) și senatoarea Gabriela Creţu, membră a delegației, au participat joi, 16 martie a.c., la Palatul Cotroceni, la Conferința cu tema „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”. Conferința, organizată sub Înaltul patronaj al E.S. Klaus Werner Iohannis, Președintele României, cu participarea E.S. Louise Mushikiwabo, Secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), a reprezentat evenimentul de referință din seria de activități care vor marca în anul 2023, aniversarea a 30 de ani de când România a devenit membru OIF cu drepturi depline. Din partea Camerei Deputaților, au participat deputatul Florin-Alexandru Alexe și deputata Carmen Mihălcescu, membri ai Delegației.
 
 La Conferința de la Palatul Cotroceni au mai participat Prim-ministru al României, Nicolae-Ionel Ciucă, înalți reprezentanți ai structurilor francofone, miniștri ai educației din România, Franța, Maroc, Tunisia, Mauritius, Camerun, New Brunswick – Canada, precum și delegații din alte 12 state francofone. În intervențiile susținute, miniștrii educației au prezentat exemple de bune practici dezvoltate la nivel național în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă.
Senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu a luat cuvântul în deschiderea lucrărilor Conferinței, în dubla sa calitate de vicepreședinte al Senatului și de președinte al delegației române la APF. Referindu-se la activitățile incluse în Cadrul Strategic 2023-2027 al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), a salutat:
- angajamentul sinergic al instituțiilor și operatorilor direcți ai OIF în derularea proiectelor  globale ale Francofoniei; procesul de consultare a tinerilor francofoni cu privire la  viitorul Francofoniei, realizat de OIF în 2021;
- organizarea, în colaborare cu Institutul Francofoniei pentru Dezvoltare Durabilă (IFDD) a reuniunii cu participare parlamentară dedicată urgențelor climatice (Chram el Sheikh, noiembrie 2022);
- decizia realizării unui „Corpus legislativ” pe tema modificărilor climatice - o culegere de bune practici legislative menită să sprijine parlamentele francofone în adoptarea unei legislații naționale eficiente în acest domeniu.
 
 În calitatea sa de președinte al delegației române la APF, Sorin -Mihai Cîmpeanu a prezentat participanților la Conferință mesajul Secretarului general parlamentar al APF, Bruno-Fuchs (membru al Biroului APF, membru al Adunării Naționale - Franța), cu prilejul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Francofonia Instituțională. Secretarul general al APF a subliniat importanța concertării eforturilor APF și OIF pentru realizarea obiectivelor comune de creștere a rolului și eficienței Francofoniei instituționale în plan internațional și, în acest context, a apreciat implicarea activă a României în promovarea proiectelor și valorilor francofone, precum și contribuția delegației române la APF la proiectele majore ale Adunării parlamentare: promovarea diversității culturale și lingvistice, participarea activă la guvernanța mondială, inovare în economie, digitalizare și mediu.
   
Informații suplimentare
În anul 2023, România aniversează 30 de ani de la aderarea la Francofonia instituțională. Activitățile care marchează această aniversare se vor derula pe parcursul întregului an, în organizarea Administrației Prezidențiale și a Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București, Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei s.a., și în cooperare cu Direcția Regională a Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală și Reprezentanța regională OIF pentru Europa Centrală și de Est (ambele cu sediul la București), precum și cu Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF).
 
Evenimentele de referință  au loc în perioada 16-17 martie a.c., premergător Zilei Internaționale a Francofoniei (20 martie), când, la invitația E.S. Klaus Werner Iohannis, Președintele României, E.S. Louise Mushikiwabo, Secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), participă la o suită de activități organizate sub egida #România30deaniFrancofonie.



Go to top