Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Strasbourg (27-31 ianuarie 2020)

 
 
Senatul României a fost reprezentat la Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de senatorii Liviu-Marian Pop, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, Alina-Ștefania Gorghiu, Titus Corlățean, Viorel-Riceard Badea, Cristian-Sorin Dumitrescu și Ion Popa, membri ai delegației.
Pe parcursul sesiunii s-au adresat plenului Adunării: Salome Zurabișvili, Președintele Georgiei, Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, Marija Pejčinović-Burić, secretarul general al Consiliului Europei și David Zalkaliani, ministrul georgian al afacerilor externe, reprezentant al Președinției georgiene a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei.
Pe agenda sesiunii au figurat, printre altele, examinarea și adoptarea unor rezoluţii şi recomandări pe următoarele subiecte: funcționarea instituțiilor democratice din Polonia; procedura complementară comună între Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară, ca răspuns la încălcarea serioasă de către un stat membru a obligațiilor sale statutare; amenințări la adresa libertății media și a securității jurnaliștilor în Europa; protecția libertății religioase sau de credință la locul de muncă; cazuri raportate de deținuți politici în Azerbaidjan; răspunsuri în fața piratării democrației; o acțiune concertată împotriva traficului de ființe umane și traficului ilegal de migranți; dispariția copiilor refugiați și migranți în Europa; stadiul procedurii de monitorizare a Adunării (ianuarie-decembrie 2019); turismul pentru transplantul de organe; combaterea traficului cu țesuturi și organe umane. 
Comisia pentru îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor statelor membre față de Consiliul Europei (Comisia de monitorizare) a APCE a decis, în urma unui schimb de vederi al membrilor comisiei cu reprezentanți ai puterii și opoziției din România, membri ai Delegației Parlamentului României la APCE, sesizarea Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) cu privire la angajarea răspunderii Guvernului pe tema modificărilor legislative în domeniul organizării și desfășurării alegerilor locale.
Senatorul Titus Corlățean a fost ales vicepreședinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor (SOC), reprezentant al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) și reprezentant al Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului la Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de luptă împotriva spălării banilor și finanțării terorismului (MONEYVAL). Senatorul Viorel-Riceard Badea a fost ales, din partea Grupului Partidului Popularilor Europeni – Creștin-Democrați (PPE/CD), membru al Comisiei de monitorizare. Senatorul Alina-Ștefania Gorghiu a fost ales în funcția de vicepreședinte al Subcomisiei APCE pentru educație, tineret și sport.
Senatorul Titus Corlățean s-a adresat în plen președintelui Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, David Zalkaliani, ministrul georgian al afacerilor externe pe tema situației din Ucraina a educației în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale. Totodată, senatorul  Corlățean s-a adresat președintelui Georgiei, Salome Zurabișvili, în calitatea sa de raportor APCE pe tema îndeplinirii obligațiilor și angajamentelor autorităților de la Tbilisi față de Consiliul Europei.
În cadrul reuniunii Subcomisiei APCE pentru drepturile omului, la care a participat senatorul Titus Corlățean, ca reprezenant al președintelui Delegației Parlamentului României la APCE, au fost examinate și acceptate curriculae vitae ale celor trei candidați din partea României pentru funcția de reprezentant la Comitetul european pentru prevenirea torturii și pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT).
Senatorul Viorel-Riceard Badea a participat, în calitate de raportor al Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă, la un schimb de vederi în cadrul pregătirii proiectului său de raport: Impactul migrației muncii asupra copiilor rămași în țările lor de origine. La audiere au participat experți din partea Comitetului European pentru Drepturi Sociale al Consiliului Europei și a Terre des hommes, Republica Moldova, organizație neguvernamentală internațională cu acțiuni în domeniul promovării drepturilor copiilor. De asemenea, senatorul Badea s-a adresat Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în care a făcut referire la declarațiile acestuia cu privire la caracterul ilegal al partidelor unioniste din Republica Moldova și în ceea ce privește catalogarea unionismului, expresie a identității spirituale comune, ca fiind conflict de opinie. În răspunsul său, înaltul demnitar moldovean a subliniat importanța relației bilaterale cu România, concretizată prin Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, încheiat în urmă cu zece ani, și prin nivelul ridicat al schimburilor comerciale dintre cele două țări. În context, a arătat că orice mișcări care urmăresc destrămarea statalității Republicii Moldova nu fac decât să impieteze asupra relației bilaterale.
De asemenea, membrii APCE l-au ales pe Mattias Guyomar, judecător, din partea Franței, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 
 
 
 

 
 



Go to top