Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Dezbaterea ,,Creșterea calității academice a programelor de rezidențiat"

Comisia de învățământ, tineret și sport a organizat miercuri, 26 ianuarie 2022, dezbaterea cu tema: ,,Creșterea calității academice a programelor de rezidențiat", eveniment la care au participat membrii Comisiei de sănătate din cadrul Senatului României, reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Sănătății, rectori ai universităților de medicină din țară, reprezentanți ai medicilor, rezidenților, precum și ai studenților de la medicină.
Propunerea legislativă L501/2021, aflată în dezbatere la Senat, în calitate de cameră decizională, vizează modificarea cadrului legal al organizării programelor de rezidențiat, astfel încât să fie îmbunătățită calitatea academică a acestora.
Inițierea dezbaterii se datorează numeroaselor mesaje primite (online) la Comisia pentru învățământ, tineret și sport, precum și unei petiții semnate de către 7.000 de studenți la medicină, medici rezidenți și specialiști. 
Dezbaterea a permis exprimarea de argumente pro și contra pe marginea propunerii legislative, precum și lansarea de noi opinii și teme stringente, asociate domeniului.
Victor Costache, fost ministru al Sănătății, actualmente consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă, a declarat că, în opinia sa, această propunere legislativă doar va da naștere la o nouă polarizare pe subiect, insistând pe importanța implementării unui „punctaj pentru cei care formează rezidenții, (…) dar și pe stabilirea unui număr limitat de rezidenți pentru profesor”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, participant online la dezbatere, a precizat că propunerii legislative îi „lipsește o gândire mai elaborată, în care să putem descrie foarte clar mai multe lucruri încă neclare.”
„Trebuie o reformă a rezidențiatului”, a declarat Raluca Gabriela Ioan, senator PNL, membră a Comisiei  de sănătate, în timp ce Cristian Ghica , senator USR, membru al aceleiași Comisii din Senat, a precizat că „nu vede niciun beneficiu al acestei schimbări.”
Horea Chirilă, președintele Societății multidisciplinare a medicilor rezidenți, a mărturisit faptul că nu existau prea multe informații legate de propunerea legislativă, fapt care, în opinia sa, a generat și numeroasele reacții din partea părților afectate în mod direct de această problemă, continuând prin a aminti și alte probleme ce ar trebui rezolvate cu celeritate, precum gărzile neplătite, digitalizarea administrativă și absorbția tinerilor specialiști.
La finalul  dezbaterii, senatorul PNL Adrian Hatos, membru al Comisiei de învățământ,  a subliniat că reticența multor parți interesate fața de actuala propunere este motivată de faptul că se abrogă OUG care reglementează organizarea rezidențiatului fără a se indica în nici un fel modul în care problemele din sistem vor fi rezolvate. "Nu avem, așadar, o imagine despre cum va arăta rezidențiatul după implementarea L501/2021. În opinia mea, o propunere despre rezidențiat și reformarea sa ar fi trebuit sa includă și aceste soluții. Prin urmare recomand să nu ne grăbim cu modificări care lasă problemele esențiale nerezolvate și salut propunerea de înființare a unui grup de lucru alcătuit din specialiști care să elaboreze o lege care să abordeze toate problemele reale semnalate de cei participanții la dezbatere". Aserțiunea finală a aparținut președintei Comisiei co-raportoare pentru propunerea legislativă de completare a art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011, senatoarea Monica Anisie.
Președinta Comisiei de învățământ, tineret și sport și moderatorul evenimentului,  Monica Anisie, a încheiat dezbaterea  cu anunțul creării unui grup de lucru la care să participe și reprezentanții celor două ministere de resort, menționând că e necesar ca punctele de vedere dezbătute astăzi să se regăsească și în propunerea legislativă, iar membrii comisiilor parlamentare să analizeze în cunoștință de cauză textul propus. Totodată, a concluzionat că, în urma acestei întîlniri, are convingerea că se va elabora „cel mai bun proiect legislativ care să ducă la creșterea calității academice a programelor de rezidențiat”.



Go to top