Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia pentru comunitățile de români din afara țării 16 octombrie 2018

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, senatorul Dan Manoliu, a participat sâmbătă 12 octombrie 2018 la invitaţia preşedintelui Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia – FORI - domnul Rareş Cristea şi a preşedintelui Asociaţiei Social Culturale “România Unită”, doamna Mihaela Cîrceag, la o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Sardinia, Republica Italiană.
În cadrul întâlnirii, senatorul Dan Manoliu a constatat că această comunitate este formată din 15.000 de cetăţeni români care s-au integrat foarte bine în mediul social şi profesional fiind apreciaţi pentru calităţile demonstrate în profesiile pe care le desfăşoară. Reprezentanţii comunităţii au prezentat pe larg problemele de ordin administrativ cu care se confruntă, cea mai stringentă dintre ele fiind lipsa unui Birou Consular în Sardinia. Deşi din partea Consulatului Român sunt funcţionari care vin doar o dată pe an în Sardinia, necesitatea preschimbării documentelor de identitate expirate, eliberarea certificatelor de naştere presupun deplasări costisitoare ale cetăţenilor români la Ambasada României de la Roma fără a mai lua în considerare timpul preţios de care cei angajaţi pe piaţa muncii nu dispun. În unele cazuri aceste impedimente au condus la renunţarea la cetăţenia română în favoarea cetăţeniei italiene. În acest sens au fost făcute demersuri pentru solicitarea de înfiinţare la Olbia în Sardinia, unde trăiesc aproximativ 5000 de români, a unui Birou Consular care să se ocupe de toate cererile legate de preschimbarea şi eliberarea documentelor de identitate atât de necesare. Lipsa de informare a acestor cetăţeni face ca diversele facilităţi create în ţară prin programul de guvernare atât la nivel microeconomic cât şi antreprenorial, să nu fie cunoscute şi deci să  nu poată beneficia de avantajele programelor aflate pe agenda Guvernului. Este vorba despre strategiile de implementare ale Programului de Guvernare care includ desfăşurarea programelor Start Up Nation şi Start Up Diaspora ale căror beneficii au fost aduse la cunoştinţa participanţilor la această întrevedere. 
Domnul senator Dan Manoliu a subliniat că o mai bună comunicare a statului român cu aceşti cetăţeni contribuie la eliminarea neîncrederii în măsurile adoptate pentru sprijinirea celor care muncesc în afara graniţelor României.
Seria întâlnirilor cu reprezentanţii comunităţilor de români din Sardinia a continuat în locaţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea profesională. 



Go to top