Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Ieri, 1 aprilie 2015, la 74 de ani de la unul dintre cele mai mari sacrificii cunoscute de poporul român, senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni împreună cu domnul senator Mihai Neagu, membru al Comisiei au participat, la Fântâna Albă, la slujba de pomenire a celor aproximativ 3000 de martiri români ucişi de grănicerii sovietici.
Slujba de pomenire a fost oficiată la monumentele comemorative din pădurea Varniţa, de către Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, împreună cu un sobor de preoţi.
În cadrul acestei manifestări, senatorul Viorel Badea a ţinut o alocuţiune de cinstire a martirilor români căzuţi la Fântâna Albă şi a făcut un apel către guvernele celor două state vecine, România şi Ucraina, să acorde atenţia cuvenită acestui moment istoric prin construirea unui memorial reprezentativ şi introducerea acestui episod în manualele de istorie din cele două state.
Totodată, domnul senator Badea a purtat discuţii cu autorităţile locale prezente la eveniment şi a lansat o invitaţie oficială domnului Grigore Timiş, deputat de etnie română în Rada Supremă a Ucrainei să efectueze o vizită în România, cu scopul de a se apropia mai mult faţă de cultura şi tradiţiile româneşti, precum şi de a aprofunda dialogul politic, în vederea unei mai bune cooperări şi menținerii unui parteneriat strâns în beneficiul etnicilor români din Ucraina. ment istoric prin construirea unui memorial reprezentativ și introducerea ânia și Ucraina, să acorde atenți
”Consider că este datoria noastră morală să comemorăm martirii români care au plătit cu jertfa supremă, la Fântâna Albă, pentru demnitatea neamului românesc şi trebuie să facem în aşa fel încât generaţiile tinere să cunoască astfel de evenimente, pentru că astfel de episoade, prin jertfa lor ne zidesc nouă identitatea naţională.”, a afirmat senatorul Viorel Badea.



Go to top