Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea, de către președintele Senatului, domnul Florin-Vasile Cîțu, a ambasadorului Japoniei la București, E.S. domnul Hiroshi Ueda, în vizită de curtoazie

Președintele Senatului României, domnul Florin-Vasile Cîțu, l-a primit astăzi, 10 ianuarie a.c., pe E.S. domnul Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, în vizită de curtoazie.
Președintele Senatului Florin-Vasile Cîțu și ambasadorul Hiroshi Ueda au trecut în revistă principalele repere ale agendei bilaterale, remarcând colaborarea excelentă din ultima perioadă, consistența dialogului politico-diplomatic și caracterul privilegiat al relațiilor româno-nipone. În acest context, înaltul demnitar român a transmis felicitări ambasadorului Japoniei la București pentru contribuția adusă la dezvoltarea relațiilor bilaterale în primul an al mandatului său în România. La rândul său, ambasadorul Hiroshi Ueda a salutat cooperarea foarte bună pe care a avut-o, pe parcursul anului 2021, cu domnul Florin-Vasile Cîțu, în calitate de Prim-ministru al României.
În cadrul dialogului, cei doi oficiali au salutat aniversarea, în 2021, a centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, al căror fundament îl constituie comuniunea de valori, legăturile tradiționale de bună înțelegere și cooperare, respectul reciproc și conlucrarea strânsă în la nivel multilateral. Totodată, au reiterat susținerea fermă pentru semnarea actului fondator al Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, în cursul acestui an, exprimând convingerea că viitorul Acord va oferi un cadru solid și cuprinzător pentru o cooperare bilaterală aprofundată în domeniile politic, de securitate, economic, cultural și științific.
Întrevederea a prilejuit un schimb constructiv de opinii cu privire la importanța intensificării și dezvoltării relațiilor economice bilaterale, în pofida contextului actual cauzat de pandemia de COVID-19. În această perspectivă, președintele Senatului a accentuat oportunitățile de colaborare pe care le oferă dimensiunea economică a viitorului Acord de Parteneriat Strategic cu Japonia, unul din principalii parteneri economici asiatici ai României şi cel mai mare investitor din Asia.
Discuțiile au relevat, totodată, importanța Podului peste Dunăre de la Brăila, a cărui finalizare este prevăzută pentru sfârșitul acestui an și care are potențialul de a deveni un model de succes atât al relațiilor bilaterale, cât și al Acordului de Conectivitate UE-Japonia. De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată proiectului comun de realizare a magistralei 6 de metrou care va lega municipiul Bucureşti de Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
În planul diplomației parlamentare, înaltul demnitar român a exprimat dorința de a aduce o contribuție semnificativă la extinderea și aprofundarea relației de parteneriat româno-japonez prin promovarea unui dialog substanțial pe teme de interes reciproc între Senatul României și Camera Consilierilor din Dieta Națională a Japoniei.Go to top