Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Ziua Constituției

În urmă cu 26 de ani, pe 8 decembrie 1991, poporul român, ieșit din epoca de regres reprezentată de regimul totalitar de tip stalinist, adopta prin referendum actul de renaștere al democrației române: Constituția țării.
 
Celebrăm astăzi, așadar, 26 de ani de la definirea statului român ca stat de drept, democratic și social. Celebrăm 26 de ani de separație a puterilor în stat, de șansă egală în fața legii, de întâietate a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și cetățeanului. Celebrăm astăzi actul scris care a făcut posibil începutul a tot ceea ce România a devenit și devine în continuare, prin efortul fiecărui român responsabil.
 
Pe parcursul acestor ani, fluctuații inerente oricărei tranziții către democrație au produs, la scară socială, dezamăgiri și speranțe, renunțări și noi începuturi, eșecuri și victorii. Indeniabil, românii au trecut însă de la stadiul de prizonieri ai unei ideologii bolnave la statutul de cetățeni europeni, liberi să decidă calea de urmat pentru ei ca indivizi și pentru țara lor. Afirmăm, cu fermitate și deplină convingere, că punctul de sprijin pe care se întemeiază toată această evoluție este Constituția României, garanția scrisă a valorilor și idealurilor poporului român.
 
La această ocazie aniversară, exprimăm întreaga noastră apreciere pentru toți cei care, într-un fel sau altul, au contribuit și contribuie la dezvoltarea, garantarea și prevalența Legii fundamentale și a dreptului constituțional,  adresându-le respectul nostru și gânduri de recunoștință în numele întregii Comisii pentru constituționalitate a Senatului României.
 
 
Președintele Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor
Curţii Europene a Drepturilor Omului
 
Senator ALDE
Ionuț SIBINESCU



Go to top